Lovely Ladies Alive

– En blog om kvindeliv af Pernille Højgaard

×

Vinterbadning er ikke for alle

Lyt her. (Rettelse: Jeg fandt oplysningerne om vinterbadning på Netdoktor. Der står faktisk ikke et ord om det på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.)

For et par uger siden lagde jeg et opslag op på denne blogs Instagramprofil, som handlede om, hvorfor jeg ikke skal vinterbade i år og formentlig heller ikke længere ude i fremtiden. Jeg tænkte, at det ville være et utrolig upopulært opslag, fordi trenden jo er, at flere og flere vinterbader. Særligt kvinder i min aldersgruppe har taget vinterbadningen til sig og rigtig mange bader nu flere gange om ugen og er meget glade for det.

Jeg var selv utrolig glad for at vinterbade den sæson, jeg gjorde det. Jeg kom i gang som de fleste andre ved at starte ud i september måned med at holde sommerbadningen kørende ind i efteråret. Og jeg nåede op på at bade 3-4 gange om måneden hele vinteren.

Pernille på vej op af vandet efter vinterbadning på Gilleleje Havn
Undertegnede på vej op efter et dyp januar 2022 på Gilleleje Havn

Men i løbet af foråret begyndte jeg at blive træt om eftermiddagen samme dag, som jeg havde været i vandet. Fra at jeg havde været fuld af energi, og tydeligt kunne mærke, at jeg havde det bedre, fungerede bedre, havde bedre koncentrationsevne, havde flere kræfter på de dage, hvor jeg havde badet, så begyndte jeg faktisk at crashe om eftermiddagen. Jeg blev træt, kuldskær og lidt kvalm og det er faktisk svært for mig præcist at beskrive oplevelsen, fordi det ikke føltes som noget, jeg kendte i forvejen. Efterhånden blev det dog tydelig for mig, at det hang sammen med vinterbadningen, fordi det altid skete på de dage, hvor jeg havde været i vandet. Alligevel fik det mig ikke til at stoppe.

Da vi nåede hen i starten af juni måned, hvor vandet stadigvæk er koldt her på Nordkysten af Sjælland, havde min husbond og jeg besluttet, at vi skulle ud og se pinsesolen danse. Jeg kunne huske magien ved solopgangen fra min gymnasietid. Dengang var vi jo ikke gået i seng endnu på det tidspunkt :-),men denne gang var vi nødt til at sætte vækkeuret, for vi må jo indrømme, at vi var gået i seng aftenen før og lå og sov. Vi kom afsted lige omkring kl.04, som jeg husker det, kørte de ca.17 min herfra og til Gilleleje og kom ud på broen lidt over fire. Jeg var overrasket over, hvor koldt det var i luften. Det kom bag på mig, at det faktisk stadig er halvkoldt i Danmark i juni måned, når man står op midt om natten. Det føltes, som om jeg ikke rigtig havde tøj nok på, så jeg besluttede ret hurtigt, at jeg ikke skulle i.

Min mand hoppede derfor i alene og så stod solen op, ligesom han lå der og plaskede, og det var så utroligt smukt. Jeg tænkte derfor, at det simpelthen ikke kunne passe, at jeg ikke skulle i vandet. Så i kom jeg og vi tog også nogle virkeligt smukke billeder af det hele. Men denne gang kunne jeg mærke, jeg tabte energien allerede, mens jeg var i vandet. Jeg kunne mærke, at jeg skulle skynde mig hen til broen og op i en fart. Det var jo stadig ikke sådan, at jeg var i i lang tid, når jeg badede, men efterhånden som varmen var kommet tilbage i vandet i løbet af foråret, var jeg begyndt at trække den lidt i ørene.

Men hen til broen kom jeg og op igen, og nu frøs jeg, som jeg aldrig har frosset før. Jeg fik tøjet på i en fart, men jeg fik stadig ikke varmen. Jeg var så kold, at min underkæbe klaprede op og ned. Det skal siges, at jeg i løbet af vinteren havde oplevet den varme og brusen i blodet, som alle taler om som helt vidunderlig. Selvfølgelig skulle jeg altid hurtigt i tøjet igen, men når jeg havde fået tøjet på, så havde jeg det bare så skønt. Den varme kom bare ikke denne tidlige pinsemorgen i Gilleleje.

Pernille på broen med pinsesolen der står op i baggrunden
Ingen kan se på billederne, hvor meget jeg fryser.

Vi skyndte os at pakke sammen og kom op til bilen. Jeg havde en varm kop te med, som jeg sad og drak med klaprende tænder hele vejen hjem. Hjemme igen måtte jeg ind under dynen med en varmedunk og jeg kæmpede for at få varmen. Resten af dagen kunne jeg ikke lave noget, ikke engang ved min computer. Jeg var bare fuldstændig færdig og følte mig faktisk syg.

Det var sidste gang, jeg var i vandet, og en måned efter røg jeg på hospitalet med nogle symptomer, der mindede om hjerteproblemer, fordi det foregik i min brystkasse. Jeg var også meget svimmel og havde et ustabilt blodtryk. Heldigvis blev jeg efter en uge på hjerteafdelingen på Hillerød Sygehus, clearet for hjertesygdom. Desværre oplevede jeg kort efter jeg var kommet hjem, at jeg pludselig en morgen ikke kunne rejse mig fra min seng. Jeg kunne ikke engang sidde op uden at have en voldsom følelse af tyngde i min krop og oplevelsen af at skulle besvime, hvis jeg ikke skyndte mig at lægge mig ned igen. Derfra tog det mig 2 måneder og 20 dage, (jeg ved det, for jeg har det på video), før jeg igen kunne sidde lidt op uden at få det sådan. Siden er det langsomt blevet bedre og bedre, men det er mere end et år siden det skete nu, så det er ikke noget, jeg er kommet over sådan vupti vupti. Du kan læse mere om min sygdom her.

Pernille i en hospitalseng med en perleplade, hvor der står mor, I hjerte you
På hjerteafdelingen på Hillerød sygehus juli 22.

Det jeg ikke vidste den dag på badebroen i det tidlige morgenlys og de dage jeg var nede og bade i løbet af foråret, var at jeg havde et supersensitivt nervesystem, muligvis et inflammeret nervesystem. Og at det med at dyppe sig i koldt vand, udløser rigtig mange stresshormoner i kroppen, fordi vores kroppe er designet til at sørge for, vi kan overleve, hvis vi falder igennem isen eller i vandet fra en båd. De udløses naturligvis også, når vi vinterbader. Det er ikke noget, vi kan slukke for og hver gang jeg havde vinterbadet i løbet af foråret, havde jeg udsat min krop for denne voldsomme adrenalinudløsning, som belastede et i forvejen sensitiv nervesystem.

I dag spiser jeg efter Medical Medium for at blive rask, og hos ham har jeg fundet en forklaring på det, jeg oplevede. Han beskriver, hvordan kroppen, når vi udsætter den for koldt vand, og det kan også været hjemme under bruseren, udskiller store mængder adrenalin, som nedsætter immunsystemet, så virus og inflammation, vi har i kroppen i forvejen, kan få frit spil. Læs mere her.

Så er jeg blevet syg af at vinterbade? Nej, bestemt ikke. Men det har været med til at udtrætte og trigge en krop, der i forvejen var på vej til tælling. Min krop var under maksimalt stress igennem hele foråret og dealede derfor med rigeligt adrenalin. Og havde jeg vidst det, jeg ved i dag, så havde jeg ladet min krop få ro til at arbejde på at styrke mit immunforsvar og andre systemer i kroppen, uden også lige at skulle håndtere unødvendig adrenalin fra turene i det kolde vand.

Når jeg googler vinterbadning, er det eneste negative, jeg kan finde, at man skal holde sig fra det, hvis man har forhøjet blodtryk eller alvorlige hjerteproblemer. Men jeg havde ingen af delene på det tidspunkt jeg startede. Senere viste det sig, at jeg faktisk havde et meget ustabilt blodtryk og hvem ved, hvor længe jeg har rendt rundt med det. Men det er der jo ikke mange af os, der nødvendigvis ved, hvis vi ellers føler os sunde og raske.

Så vinterbadning er ikke længere noget for mig, men det var mit opslag på Instagram, der bragte mig på sporet af, at det måske heller ikke er noget for rigtig mange andre. Mine tanker om, at opslaget ville drukne fuldstændigt og blive ignoreret, fordi vinterbadning er så utroligt populært, blev gjort til skamme.

Jeg fik så mange kommentarer fra folk, der har haft lignende oplevelser med vinterbadning. Jeg blev overrasket over hvor mange, der var direkte lettede over, at jeg tog bladet fra munden, og beskrev, hvad jeg havde oplevet. De greb min forsigtige advarsel om, at mærke godt efter i deres krop og hvis den ikke reagerer godt på det kolde vand, så er det reelt og noget, der skal lyttes til. Vinterbadning er ikke noget vi alle sammen skal, bare fordi nogle siger, det er sundt. For nogle af os er det direkte usundt og specielt os, som oplever symptomer fra et sensitivt nervesystem. Vi skal være varsomme og mærke efter, når vi kommer op af vandet, og spørge os selv, om det var rart, har min krop det godt? Hvordan har jeg det i timerne efter og hvordan har jeg det i dagene efter? Og hvis man kan mærke, at vinterbadningen dræner, så skal man holde sig fra det. Det er mit bedste råd.

Pernille i vandet med tophue og solbriller

Jeg forstår godt folk kan lide at vinterbade og nærmest bliver afhængige af det. For det ER skønt at vinterbade. Jeg er virkelig, virkelig ærgerlig over, at jeg ikke skal bade mere, for jeg ELSKEDE det. Både de tidlige morgener, og de sene eftermiddage i det gyldne vinterlys og naturoplevelsen, det at komme ud i frisk luft og tæt på vandet. Jeg elskede det hele. Jeg elsker også outfittet, bikini og tophue, hvad kan man ønske sig mere? 🙂

Og fordi jeg kommer til at savne det så meget, så vil jeg forsøge at opfinde en ny måde at komme ned til vandet på jævnligt. Jeg tror faktisk, at vandet kan noget, også selvom jeg ikke går ned i det. Så jeg kunne godt finde på at køre ind til badebroen, hvor jeg vinterbadede, og bare sidde der i et kvarter eller 20 minutter med min tekop og bare lige være sammen med vandet, og se, hvad det kan gøre for mig. Men jeg får ikke adrenalinsuset, det skal min krop ikke have særligt meget af fremadrettet, heller ikke fra at være stresset og have for travlt. Kroppen kan jo desværre ikke kende forskel på, om den adrenalin den skal tage sig af, kommer fra en dårlig chef, der jager dig rundt i manegen, så du er skræmt og bange hver dag, når du går på arbejde, eller om du har for meget om ørerne eller om du vinterbader, drikker kaffe, træner hårdt, eller alt muligt andet, der udskiller større mængder adrenalin. Hvis vi har et sart nervesystem eller udbrændte binyrer, skal vi opmærksomme på, hvad vi kaster os ud i, som kan give kroppen ekstra udfordringer med store mængder adrenalin.

Kære læser

Hvis du er en af dem, der dette efterår overvejer, om du skal hoppe med på bølgen af vinterbadere, så vil jeg råde dig til at mærke rigtigt godt efter. Prøv det, hvis du har lyst. Hvis du brænder efter at komme afsted, så prøv det, men vær observant og mærk efter i din krop, hvordan det føles og er der den mindste intuitive fornemmelse af, nej det tror jeg faktisk ikke, jeg skal, så ville jeg, hvis jeg var dig, lytte rigtig godt efter. Naturen er der til os alle sammen og der er masser af måder, vi kan nyde den på. Vi behøver ikke hoppe i koldt vand, hvis vi ikke har lyst. 🙂

Rigtig god søndag

Kærligst 🌸

Pernille
#lovelyladiesalive

Læs mere om, hvordan det hele startede, da jeg begyndte at vinterbade sammen med Eva Boland Koch her.

To damer i farverigt vintertøj på en badebro

Du finder Medical Medium her.

Rigtig god fornøjelse 🙂

Har du lyst til at dele:
error
fb-share-icon

2 kommentarer til "Vinterbadning er ikke for alle"

 • Hvor er jeg glad for jeg fandt din profil og blog idag helt tilfældigt (på medical mediums konto på insta). Jeg har også haft en sæson hvor jeg elskede vinterbadningen og var så glad for det men i foråret 2023 gik det den anden vej og har siden haft PRÆCIS de symptomer du beskriver. Jeg har tvunget mig selv i alligevel i håb om, at det ville forsvinde, men det er slut nu. Jeg har fibromyalgi og blev diagnosticeret i foråret og siden er det kun gået ned af bakke… jeg vil lytte mere og så må jeg vist lidt mere tilbage på sporet med MM igen – sellerijuicen har jeg aldrig givet slip på, og har spist plantebaseret de sidste 5 år, men der er vist røget lidt chokolade indenbords.
  Tak for en rigtig god blog. Jeg bliver hængende.

  • ph@strong-heart.dk skriver:

   Kære Hanne.
   Hvor er jeg glad for, du fandt frem til én, der har haft de samme oplevelser med vinterbadning, som du selv har haft. Det er som om, vi tror mere på signalerne fra vores egen krop, når vi ved, vi ikke er den eneste.
   Og Medical Medium kræver nogle gange tilløb. Jeg læste hans første bog i 2016 og gik først for alvor i gang sidste sommer.
   Jeg er rigtig glad for, du har lyst til at læse med. Du er så hjertens velkommen her.

   Kærlig hilsen
   Pernille

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *