Lovely Ladies Alive

– En blog om kvindeliv af Pernille Højgaard

×

Min kamp mod hårtab

Lyt til indlægget her

I 7 år kunne et hvert spejl på et spiltsekund ødelægge mit humør og gøre mig helt utroligt ked af det. Hver eneste gang jeg vaskede hænder, børstede tænder eller rettede på min make up, kunne jeg ikke lade være med at kigge på mit hår. Og hvis jeg ikke virkelig holdt fast i mig selv, sendte det mig direkte ned på bunden af et stort sort hul, som det var meget svært at komme op af igen. Mine dage var præget af en fast rytme af konstante små op- og nedture knyttet til alle spejle i huset og jeg brugte oceaner af energi på at skyde smerten fra mig igen og igen, for at komme videre med min dag. Mange gange lykkedes det ikke og jeg havde dage, hvor jeg konstant gik rundt med en knude i maven og en klump i halsen. Smerten blev lige så stille og over tid en fast følgesvend. I en periode overvejede jeg ligefrem at dække vores spejle til for at skåne mig selv for de konstante nålestik. Samtidig var jeg flov over, at mit hår fyldte så meget, når jeg havde så meget andet godt i mit liv. Jeg var simpelthen fanget i et følelsesmæssigt limbo mellem smerten ved at miste mit hår og skammen over at være så ulykkelig over det.

Der findes faktisk ikke så mange billeder, hvor man kan se mit hårtab. De gjorde mig så ulykkelig, at jeg altid skyndte mig at slette dem, så jeg ikke skulle støde på dem på min telefon. Dette er taget marts 2022.

Igennem alle 7 år blev mit hårtab hele tiden stødt værre, Hver eneste plateau varede kun en tid, så kom der en ny forværring til. Som jeg har skrevet om i et tidligere indlæg, prøvede jeg i første omgang at skifte frisure. Så farve. Den mørkerøde farve skjulte nemlig bedre, at man kunne se lige ind på min hovedbund. Særligt i hårkanten og bagfra omkring fontanellen. Men hver forandring løste kun problemet kort og tempoet i forværringen eskalerede hele tiden. Og sådan er det med hårtab. Det skaber ikke bare smerte og sorg, men også stress og en voksende følelse af panik. Den ultimative frygt er jo at blive skaldet eller måske endnu værre, at skulle leve med nogle få hårtotter sådan lidt forpjusket spredt over hele hovedet. Tanker om at miste kvindelighed, det at være tiltrækkende og endda sexet, fyldte en del og der var i de senere år mange dage, hvor jeg googlede parykker og ledte efter andre måder, jeg kunne skjule min skaldethed på, når jeg en dag kom dertil.

Dette billede er et screenshot fra en video taget i vores podcast-studie i april 2022. Det er min hårbund forrest i billedet og dagens gæst var den dygtige clairvoyant Sine Parez.

Og så levede jeg jo med en hemmelighed. En hemmelighed jeg godt vidste, jeg ikke kunne blive ved med at beskytte. Mens spejle var mine fjender, så var det at blive afsløret min største frygt. At nogen skulle opdage mit problem og begynde at stirre på min hårgrænse med samme intensitet, som jeg selv gjorde, og gud forbyde det, ynke mig. Det var min værste frygt. Derfor sagde jeg det ikke til andre end mine nærmeste. De lagde til gengæld næsten dagligt ører til mine pinsler.

Særligt min mand har måtte trøste igen og igen og igen. Jeg kunne være trist, eller jeg kunne ligge i fosterstilling og storgræde hver gang, jeg fik en ny erkendelse af, at mit hårtab igen var blevet en tak værre. Og det var Morten der samlede mig op hver eneste gang.

Derfor overværende jeg også episoden med Will Smith og Chris Rock ved sidste års Oscarshow, med blandede følelser. Uden jeg på nogen måde er fortaler for vold, forstod jeg, hvor Will Smith kom fra, da han stormede op på scenen og slog Chris Rock, efter sidstnævnte i en joke havde hængt Wills kone Jada Pinkett Smidt ud for hendes manglende hår. Hun lider af sygdommen Alopesia, en sygdom hvor man mister alt sit hår på kroppen og jeg forstod hans trang til at forsvare sin kone mod noget, der kan tangere voksenmobning. Jeg synes faktisk, at det var synd, at smerten ved at have Alopesia ikke fik mere plads i hele debatten efterfølgende og jeg tror Chris Rock havde fået en tur i mediemøllen for sin ufølsomme joke, hvis ikke tingene havde udspillet sig, som de gjorde. Nu endte han i stedet i rollen som offeret.

Mænd til koner med hårtab lægger ører til meget smerte. Billedet er fra november 2021, hvor huer var blevet mine bedste venner.

Undervejs har jeg prøvet alle midler, der findes på markedet for at stoppe mit hårtab. Jeg har testet alverdens shampooer også en enkelt til hunde, brugt dyre sera, der skulle smøres i hovedbunden hver dag, fulgt et forløb inde på hårklinikken, spist vitamin-vingummibamser designet til hårtab, dyrket vinterbadning for at stimulere blodgennemstrømningen, drukket granatæblesaft og Aloe Vera juice, spist B vitaminer i lange baner og brugt masser af forskellige massage dingenoter i min hårbund dagligt, for at forsøge at stimulere hårvæksten. Intet af det har haft skyggen af effekt.

Hele oplevelsen af at lede forgæves efter en løsning har understreget for mig, at der ikke findes et easy fix, når det kommer til hårtab. Der findes ikke et middel, en metode eller en maskine, du kan tilføre, som det eneste, uden at ændre på noget som helst andet i dit liv, der kan få dit hår til at vokse ud igen og blive tykt, stærkt og glansfuldt. Det findes simpelthen ikke.

Først da jeg blev syg sidste år og af helt andre årsager gik i gang med en omfattende omlægning af min kost, tilførte de helt rigtige kosttilskud og begyndte at tage forskellige urter, der er særligt gode til at stimulere hårvækst, fik jeg en komplet uventet gave med i købet. Mit hårtab stoppede. Og mit hår begyndte at vokse ud igen.

Så hvad har jeg gjort for at få succes?

Jeg har først og fremmest lagt min kost om til 100% plantebaseret kost. Og så er der en lang liste af fødevarer, jeg ikke spiser længere. Min sygdom sidder i mit nervesystem og jeg er selv overbevist om, at det skyldes en virus, jeg har haft, fra jeg var helt ung, som hedder Epstein Barr Virus. Det er den virus der f.eks. ligger ligger bag sygdommen Mononukleose eller kyssesyge og Anthony William (AW), Medical Medium har, som den eneste, en forklaring, der i mit tilfælde har givet mening. AW forklarer i sin første bog, hvordan virussen i fjerde stadie kan inflammere nervesystemet, som kan være årsag til en vifte af neurologiske symptomer. Han præsenterer heldigvis også retningslinjer og kostmæssige kørerplaner for, hvordan man kan komme i bedring igen. Det er dem, jeg har kastet mig over og fulgt til punkt og prikke siden september 2022. (Du kan læse mere om min sygdom og de resultater, jeg opnået indtil nu her.)

Jeg spiser derfor ikke følgende: (I følge AW fodrer disse fødevarer virussen og skader kroppen på andre måder)

Jeg har valgt ikke at spise kød overhovedet i øjeblikket, simpelthen for at gøre det nemmere for min lever at rense min krop. Selv magert kød indeholder større mængder fedt, som min krop ikke har brug for lige nu, og det er også derfor jeg i 9 måneder ikke har spist andre former for fedt, som f.eks. andre planteolier, avokado eller nødder og frø. På et tidspunkt skal jeg igen spise sunde fedtstoffer, men lige nu skal min lever bruge al sin kapacitet på at rense gamle kemikalier, tungmetaller og andet giftig forurening ud af min krop. Alt sammen noget der hober sig op, mens vi lever et moderne liv i en oldgammel krop. (Altså evolutionært :-))

Når man ikke spiser kød, mælkeprodukter, æg og brød, bliver der virkelig plads til meget mere frugt og grønt, som kroppen kan bruge til at bygge alle systemer op til max ydeevne igen. Jeg spiser omkring 10 stk. frugt om dagen og bunker af grøntsager. Vi har måttet lære (min mand laver stadig al mad her i huset) at lave vegansk mad og vi har gjort det ved at lave retter fra AW’s bøger og hjemmeside og ved at følge andre profiler på Sociale Medier, der spiser som mig. Desværre kan de klassiske veganske og vegetariske opskrifter sjældent bruges, da de ofte indeholder nogle af ingredienserne på listen herover.

Morgenrutine

Jeg følger også en særlig morgenrutine for at understøtte min udrensning. Den består af 1 liter citronvand lige, når jeg vågner, 20 min pause, 1/2 l sellerijuice, 20 min pause, nogle af mine tilskud, som skal tages på tom mave, 15 min pause, 1/2 melon og en 1/2 til en hel liter blåbærsmoothie, som er lavet efter AW’s opskrift og på vilde blåbær, som har særlige helende egenskaber for kroppen. Find opskriften på blåbærsmoothien, der er designet til at trække tungmetaller ud af kroppen på en skånsom og effektiv måde her.

Det er vigtigt at understrege, at man ikke bare skal kaste sig ud i den fulde rutine fra dag et, men arbejde sig langsomt frem, ved at introducere en ting af gangen og starte med små mængder. Hele rutinen er sammensat til at assistere kroppens udrensningsproces og det kan blive endog meget voldsomt, hvis man går for hurtigt frem. Det er ikke ualmindeligt, at eksisterende symptomer kan blusse op og derfor er det vigtigt at prøve sig frem i et tempo, som kroppen kan følge med i.

Kosttilskud og urter til hårtab

Ud over den plantebaserede kost spiser jeg også en del kosttilskud, igen anbefalet af AW, men også tilrettelagt af min faste sygeplejerske lige præcis til min sygdom og mine symptomer. At der er en del af de tilskud, jeg senere har fundet ud af, er særligt gode til at stimulere ny hårvækst, er en fuldstændig tilfældighed, da mit hårtab på intet tidspunkt har været centrum for min proces.

Jeg har lært hen ad vejen, at mærket på de tilskud, vi tager, er lagt vigtigere end jeg først troede, og derfor har jeg købt nøjagtig dem, AW anbefaler. Hvilken rolle, det spiller i min succes i forhold til mit hår, kan jeg kun gisne om.

Tilskuddene på billedet er dem, der specifikt hjælper på hårtab.

De tilskud jeg tager, der er særligt gode for håret er:

Ashwagandha, 5-MTHF, B-komplex, Curcumin/Gurkemeje, Lemon Balm/Citronmelisse, Lakridsrod, Magnesium, C-vitamin, B-12 vitamin og zink. Og i min blåbærsmoothie er der byggræsjuicepulver og spirulina, som også bidrager til hårvækst.

Herunder kan du se min fulde liste af kosttilskud. Husk at de løbende justeres i forhold til mine symptomer.

Grunden til jeg ikke tager alle kapsler hver dag, er at min krop ikke kan tolerere dem alle sammen lige nu. Jeg har taget dem hver dag i mange måneder, men da jeg kom op i dosis med min sellerijuice i december, måtte kapslerne ud for en tid og nu er de stille og roligt på vej ind igen.

Hvilken rolle spiller sellerijuice?

Men det jeg har tilført min kostplan, der har skabt den største forandring i forhold til mit hår, er helt klart min daglige sellerijuice. Jeg kunne ikke drikke den i starten af mit forløb på grund af for voldsomme udrensningssymptomer, men i december, 3 måneder efter jeg gik i gang med det hele, begyndte jeg så småt at kunne klare først en enkelt stilk og i løbet af 4-5 uger hele den daglige dosis på ca. en halv liter. Herfra er det bare gået stærkt og det har næsten været som at se en græsplæne gro i en god blanding af solskins- og regnvejr. Jeg har dokumenteret udviklingen i billeder hele vejen, for nu er det jo bare sjovt at holde øje med min hårgrænse. Stødt og roligt er der kommet mere og mere hår, min fældning er igen helt normal og jeg kan sige med stensikkerhed, at min hestehale nu er dobbelt tykkelse af, hvad den var, da jeg først opdagede mit hårtab. Faktisk tror jeg aldrig, jeg har haft så meget hår, som jeg har nu.

Video fra Instagram, hvor man kan se alt det nye hår, der bare vokser og vokser

Hårtab og stress

Man kan ikke tale om hårtab uden også at tale om stress. Det er supervigtigt at være opmærksom på, at de to ting hænger uløseligt sammen. Det er almindeligt kendt og et gennemforsket faktum. AW forklarer dog sammenhængen med, at vores binyrer bliver udtrættet af konstant at producere stresshormonerne adrenalin og kortisol, og at de samme hormoner i for store mængder i vores blodbaner, giver leveren ekstra arbejde og overbelaster den på samme måde, som mange andre udefrakommende giftstoffer gør det. Det er derfor vigtigt, at man giver sine binyrer ekstra opmærksomhed ved hårtab. Forstået på den måde, at de skal beskyttes efter bedste evne. Ud over at undgå den stress, som vi alle kender, skal man holde øje med aktiviteter, der udløser større mængder adrenalin, og det gælder også de sjove. Så hård træning, for meget sex, vinterbadning, gyserfilm, rutsjebaner, kaffe, cola og chokolade med højt indhold af koffein, arbejdspres, også det man synes, er sjovt og spændende, og ikke mindst at sulte kroppen, skal man være opmærksom på. Hver gang kroppen registrerer sult eller mangel på glukose, udskiller den adrenalin. Derfor skal man spise mindst hver anden time og lider man af hårtab, mindst hver time. AW kalder det at græsse og han har en liste af snacks på sin hjemmeside, der understøtter binyrerne, da de er sammensat til at indeholder den rigtige blanding af glukose, natrium og kalium, som kroppen skal brug for at holde sig godt kørende. Du kan finde listen her. (Listen er også god til stress, angst eller hvis du er under pres af en hver art. Du kan også spise fra listen om natten, hvis du har svært ved at sove).

Mit råd til alle med hårtab er, at spise disse snacks som mellemmåltider og i øvrigt holde godt øje med al udløsning af adrenalin i din hverdag. Research i dit eget liv og lav en liste, så du får overblik over, hvad du måske skal vælge fra det næste lange stykke tid, mens du arbejder på at få dit hår tilbage. Det er meget vigtigt, faktisk lige så vigtigt som at undgå de dårlige fødevarer og tilføre de rigtige kosttilskud.

Jeg har selv droppet al vinterbadning, uhyggelige film og alt for dårlige nyheder i tv af samme årsag og jeg arbejder hver dag på ikke at fordybe mig så meget, at jeg glemmer tid og sted, og derfor ikke får spist til tiden. Ovenstående viden har givet mig indblik i, at mit hår kan forsvinde igen, hvis jeg ikke lærer at beskytte mine binyrer, som var de landets kronjuveler.

Sidste pinse var vi i vandet og så pinsesolen danse meget tidligt om morgenen. Bagefter kunne jeg ikke få varmen i flere timer og jeg endte formiddagen med at crashe totalt og gå i seng. Det jeg ved i dag er, at mit nervesystem var så inflammeret og sensitivt, at de store temperaturforskelle var for meget for min krop. Jeg har også lært, at min krop ikke lige nu kan tåle de adrenalinudløsninger vinterbadning giver.

Kære læser

Sidste år ved denne tid havde jeg besluttet mig for at barbere mig skaldet. Jeg ville bære min sårbarhed synligt, for jeg ville hellere fremstå stærk og modig, end fanges i at prøve at skjule noget. Det var en plan, der blev lagt i et desperat forsøg på at tackle mit hårtab med værdigheden i behold. Faktisk var det eneste, der manglede den endelige dato for min barbering, for jeg var fast besluttet på hellere at gøre det for tidligt end for sent.

I dag et år senere er jeg exceptionelt lykkelig for, at jeg ikke behøver at efterprøve min teori om, at det var den udgave at et fortsat hårtab, jeg bedst kunne håndtere. For let’s face it, ingen ved, hvordan jeg havde set ud helt uden hår og hvilke nye kvaler, det kunne have givet mig med alverdens spejle. Det er meget muligt, at jeg havde nægtet at forlade matriklen, før jeg havde fundet en paryk, jeg kunne leve med.

Det store spørgsmål er jo, om jeg ville have lagt min kost om og ændret så drastisk på min måde at leve på, hvis ikke jeg var blevet syg. Og svaret er, at det ville jeg formentlig ikke. Det var en omlægning, jeg lavede udelukkende for at overleve og for at få så meget af mit liv tilbage, som overhovedet muligt. Håret er bare en helt igennem fantastisk bonus, jeg har fået oveni. Sandheden er, at jeg har kendt til AW siden 2016, læst alle hans bøger efterhånden som de kom, og alligevel var det ikke der, jeg kiggede efter løsningen på mit hårtab. Men i dag, hvor jeg ved, at det virker, ville jeg ønske, at jeg havde fundet vejen noget før. For jeg er ikke alene om at få mit hår igen på denne kost. Mit feed på Instagram er fyldt med profiler, der har fået håret igen. Nogle, fordi de ligesom jeg, har prøvet at hele andre ting, men også kvinder der målrettet arbejder på at hele deres alopicia. Jeg følger f.eks. en ung kvinde, som for nyligt delte et før- og nu-billede, hvor hun på det ene ingen øjenvipper eller øjenbryn har, og på det andet har fået begge dele tilbage. Hun er endnu ikke klar til at dele billeder af sit hår på hovedet, men det kommer, siger hun selv. Her nedenfor kan du finde en liste over profiler, du med fordel kan følge, hvis du gerne vil finde endnu mere inspiration.

Og til dig, der lider af hårtab

Jeg sender dig min dybeste medfølelse, respekt og forståelse for det, du slås med. Jeg kender smerten. Jeg kender frygten og panikken, og jeg kender ensomheden. Det du går igennem er ikke for børn, og det er bestemt ikke bare hår. Men du er ikke alene.

Jeg håber, at mit indlæg har givet dig nyt håb og inspiration til skridt, du selv kan tage. Måske er du ikke klar til at kaste dig ud i alt det, jeg har gjort og det er fuldt forståligt. Men du skal vide, at jeg hepper på dig og dit hår, hvad du end beslutter dig for at prøve. Skriv endelig til mig med spørgsmål og kommentarer. Du kan gøre det lige her på bloggen, på Instagram eller Facebook. Eller via min mail: Info@lovelyladiesalive.dk

Rigtig god søndag 🌸

Kærligst

Pernille
#lovelyladiesalive

Profiler, ud over min egen pernille.hoejgaard, til inspiration på Instagram:

Healing.alopecia

https://instagram.com/healing.alopecia?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Nevshealth

https://instagram.com/nevshealth?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Rising.out.of.the.ashes

https://instagram.com/rising.out.of.the.ashes?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Loveinhealing

https://instagram.com/loveinhealing?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Hvis du gerne vil høre endnu mere om hårtab, så er der et podcast-afsnit på vej, hvor dagens gæst er Suzana Milovic, frontlady på Facebook-gruppen AV MIT HÅRTAB med mere end 1500 medlemmer. Skriv dig endelig på mailisten, hvis du ikke vil misse afsnittet, så får du besked direkte i din indbakke, når afsnittet er klar. Du finder tilmeldingen herunder på telefon og ude til højre, hvis du læser med fra computer.

I Anthony William’s bog, Den medicinske seers guide til udrensning, kan du også finde den fulde protokol til hårtab og læse alt om at udrense kroppen på en forsvarlig og effektiv måde. Bogen kan købes på dansk her:

Anthony William, Medical Medium

Endelig kan du læse mere om mit hårtab og det at blive gråhåret her.

Pernille med udgroning af gråt hår

Og meget mere om min sygdom her.

Pernille Højgaard siddende på jorden med hovedet bøjet ned over knæene

Rigtig god fornøjelse 🙂

Har du lyst til at dele:
error
fb-share-icon

2 kommentarer til "Min kamp mod hårtab"

 • Marlene Møller skriver:

  Kære søde Pernille ❤️

  Tak for det fineste skriv, det er som at læse om mig selv.
  Jeg må overveje den sellerijuice, tænker jeg ellers er dækket ind med alle de vitaminer og mineraler til håret som anbefales mod hårtab.

  Knus til dig fra mig ❤️

  • ph@strong-heart.dk skriver:

   Kære Marlene.

   Tak for din kommentar.
   Jeg er ked af, at du også slås med de svære følelser omkring dit hår.
   Det er en virkelig god ide at prøve sellerijuice og jeg ønsker dig al mulig held og lykke med det. Lad mig endelig vide, hvordan det går.

   Stort kram
   Pernille

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *