Lovely Ladies Alive

– En blog om kvindeliv af Pernille Højgaard

×

Krop amok – overgangsalder

Overgangsalder er ikke altid sjovt. For rigtig mange kvinder føles det i perioder mere som undergang end overgang.

Da vi startede denne blog, var vi, på trods af hvor vi er i livet, ikke indstillet på, at beskæftige os særlig meget med den berygtede alder. Dels fordi der allerede er rigtig mange dygtige fagfolk og kvinder med selvoplevede historier, som beskæftiger sig fuld tid med emnet, og dels fordi vi syntes, at overgangsalderen fylder rigeligt for kvinder i vores alder, og vi derfor hellere ville highlighte, alt det andet som livet midt i livet også handler om.

Men så ramte den for alvor Pernille i løbet af sommeren og pludselig blev det tydeligt, at når overgangsalderen ikke er en easy-peasy walk in the park, hvad den reelt kun er for 20% af os, så kan den hurtigt blive det altdominerende udgangspunkt for alt andet i denne periode.

Fysiske og psykiske symptomer rumler rundt, hulter til bulter sammen med alle de andre store forandringer, der i forvejen står i kø i denne del af kvindelivet. Børn flytter hjemmefra, forældre bliver ældre og mange parforhold og arbejdsliv skal genopfindes. Spørgsmålet om, hvad livet efter børnefamilien skal bruge til, er ikke til at komme uden om og de færreste af os har forberedt os på tomheden, tiden vi får til rådighed igen og det skift i identitet, der ruller i gang nu.

hvad er hvad? Det er et af de spørgsmål, vi og så mange andre kvinder i vores aldersgruppe stiller os selv konstant. Er jeg deprimeret? Eller er det hormonbalancen der driller? Er mit parforhold i fare? Eller er det de hormonale udsving, der ligger til grund for, at jeg føler anderledes og reagerer anderledes? Er det derfor jeg græder mere, har kortere lunte, skælder mere ud, og indimellem har brug for den type nærhed og omsorg, man giver børn og unge sjæle? Hvorfor kan jeg ikke rigtig begejstres over alt det, jeg plejede at begejstres over? Er det en livskrise eller er det, som rigtig meget andet også HORMONERNE, der taler? Og så er der guldspørgsmålet over dem alle: Hvad fa…. sker der egentlig med min krop?

Rimelig tit må vinduet op ret akut for at holde tilværelsen som midt-menopausal ud.

Vi har stillet 5 spørgsmål til 5 kvinder i overgangsalderen. Mød Camilla, Christina, Anne, Hanne og Else.

Camilla 52 år

Hvor er du på din tur gennem overgangsalderen?

Jeg er 52 år og fik for 5 år siden, en sommerferie meget kraftig menstruation. Jeg blødte hver dag … i 14 dage! Det gav mig et vink om, at noget var i gang. Dette blev også bekræftet, da jeg konsulterede min læge. Herefter fik jeg stadig menstruationer, men cyklussen var brudt. Jeg havde ellers haft fuldstændig snorlige antal dage imellem hver menstruation. Nu er det lidt under to år siden, min menstruation helt stoppede. 

Hvad generer dig mest?

I de første to år, har jeg ikke haft hedeture, men nu er de begyndt at dukke op. Jeg vågner ofte om morgenen og sveder, især i ansigtet. De indre hedeture, dem der ikke nødvendigvis giver synlige svedeture, har jeg oplevet fra starten af. De kommer ofte i situationer, der er følelsesmæssig betydende, alt fra generthed, vrede, overraskelse, stress, ja kort sagt, de fleste følelser. Dette er ret ubehageligt, fordi det mærkes som en voldsom rødmen/flovhed i ansigtet. Tror faktisk kun jeg bliver lidt rød i ansigtet, når det sker, men indefra føles det som om det hele koger og syder- inkl. ansigtsfarven. 😅

Mit temperament var også udfordret i starten. Det er heldigvis blevet bedre nu. Det tror jeg skyldes de piller jeg tager, nemlig Bidro til kvinder. 👍🏼

Er der ting, du ikke kan/gør lige nu på grund af OA?

Angående ting jeg ikke kan gøre lige nu, så er der blærekontrols-udfordringer, så nys, hop og host er blevet svære efter OA. Men efter jeg, på lægens anbefaling, er begyndt at tage Vagifem, er blærekontrollen blevet bedre.

Hvad har overrasket dig mest ved OA?

Noget af det der har overrasket mig mest, er hvor “tidligt” OA kom hos mig. Jeg var sikker på, at jeg ville have haft menstruationer til mindst 55 år. Jeg oplevede slet ikke min krop som værende der, hvor OA skulle begynde. 

Det har også overrasket mig, hvor meget følelsen af at være “gold” har fyldt i mit selvbillede efter OA. Jeg blev ramt af at høre en veninde fortælle om, at hendes kæreste havde meget værdi/stolthed på, at hun, min veninde, stadig menstruerede i en alder af 54 år.  

Christina 55 år

Hvor er du på din tur gennem overgangsalderen?

Jeg fik fjernet min livmoder for snart 8 år siden, men jeg beholdt mine æggestokke og gik derfor ikke i overgang dér. Jeg har de sidst 3-4 år fået nogle gode hedeture, men er ellers ikke plaget. 🙂

Hvad generer dig mest?

De omtalte hedeture. 🙂

Er der ting, du ikke kan/gør lige nu på grund af OA?

Næh egentlig ikke. 🙂

Hvad tager/gør du for at afhjælpe dine symptomer?

Ingenting. 🙂

Hvad har overrasket dig mest ved OA?

Ikke noget faktisk. 🙂

Anne 48 år

Hvor er du på din tur gennem overgangsalderen?

Jeg er nok på mit 3-4 år med fuld overgangsalder symptomer – har stadig menstruation på grund af de hormoner jeg tager, så hvor den er naturligt, aner jeg ikke.

Hvad generer dig mest?

For tiden generer det mig allermest, at jeg ikke har samme energi, som jeg havde engang. Det er virkelig træls, og jeg gruer nogle gange ved tanken om, at jeg aldrig bliver rigtig frisk og udhvilet igen. 🙄

Men inden jeg fik hormoner var det mest udmattende at være trist og i tvivl om alting. Jeg var mere skrøbelig og nem at slå ud. Pyt være med hedeture og mere mavefedt, så længe man bare kan glæde sig over hverdagens små sejre og sin tro på, at livet vil os det godt. Gråd, tristesse og manglende gå-på-mod – det skubbede mig lige i armene på en venlig læge med hormoner på recept. (Trods mine tidligere forbehold).

Er der ting, du ikke kan/gør lige nu på grund af OA?

Hmm jeg tror stadig, at jeg gør det meste – især inden 20.30, for jeg går godt nok tidligt i seng… Er festen rigtig god, kan jeg dog stadig godt danse igennem, men jeg er træt en uge efter.

Jeg smider heller ikke lige de uklædelige 1,5 kg ekstra på mave og hage efter en uges tid med lidt mindre sukker – nu tager det halvanden måned mindst og der skal mange gulerødder til! Det er sgu også surt. 😊

Jeg synger heller ikke så meget mere, og det er et stort tab, da det var min levevej. Det ville have sluttet før eller siden, men der er ingen tvivl om, at overgangsalderen rykkede den transformation meget hurtigere frem, end jeg selv ønskede og var forberedt på. 

Hvad tager/gør du for at afhjælpe dine symptomer?

Jeg tager hormoner og de fungerer strålende! Jeg havde masser af forbehold, har taget mange hormoner tidligere under en lang fertilitetsbehandling, så jeg var ikke indstillet på at fylde mere i min krop. Men masser af den føromtalte gråd og lægens advarsler om tidligt afkalkning og andre kedelige ting, (jeg gik meget tidlig i overgangsalder) fik mig overbevist om at prøve hormoner, og jeg har ikke set mig tilbage siden. 

Hvad har overrasket dig mest ved OA?

Det har overrasket mig, hvor meget overgangsalderen påvirker – vi ved jo, at det findes og at det kommer til os alle, men jeg mindes ikke, at have hørt min mor eller hendes veninder nævne det en eneste gang. Det er nærmest en usynlig tilstand, der pludselig sniger sig ind på os. Og når først man har identificeret den, så ruller den sig ud i al sin vælde med alverdens kedeligheder.

En anden ting der har overrasket mig er, hvor sært og svært det kan være at tale med sin partner om – det føles usexet, blufærdighedskrævende og dødssygt, og er bestemt ikke noget, man får lyst til at bringe op over en god bøf…sorry kyllingepølse eller noget…

Men som man siger til småbørnsforældre – det er blot en fase. This too shall pass. 😊

Hanne 51 år

Hvor er du på din tur gennem overgangsalderen?

Min sidste menstruation var for ca. 6 måneder siden – og indtil nu den længste periode uden blødning.  Men de seneste tre år ca. har blødninger været uregelmæssige. 

Hvad generer dig mest?

Det der generer mig allermest er, at jeg har taget på gennem de sidste par år, uden jeg har ændret levevaner . 2 -3 kg som er svære at komme af med .
Men jeg synes også, det er anstrengende, at mit humør svinger så meget

Og så….dårlig søvn med vågne timer midt på natten, som resulterer i, at jeg p.t. stort set ikke føler mig udhvilet på noget tidspunkt…. Det er også ret generende…

Er der ting, du ikke kan/gør lige nu på grund af OA?

P.t. aflyser jeg desværre for mange ting – eller undlader at melde mig til arrangementer på grund af mit lave energiniveau og/eller på grund af trist humør. 

Hvad tager/gør du for at afhjælpe dine symptomer?

Jeg har prøvet at tage rødkløver, hvilket jeg synes hjalp. Så har jeg holdt en pause, fordi det flydende smager af mosevand = virkelig dårligt!!, og jeg har svært ved at sluge piller. Men jeg er startet op nu igen, da jeg er træt af mit øv-humør. 
Derudover får jeg regelmæssigt akupunktur, hvilket også hjælper på humøret i hvert tilfælde, men der har jeg også holdt pause på grund af økonomi, men er startet op igen i dag faktisk.
 

Hvad har overrasket dig mest ved OA?

Det der overrasker mig mest ved OA er nok, at det fylder så meget i mit liv, men også at det føles som en kæmpe milepæl og at jeg aldrig bliver den unge udgave af mig selv igen… 

Else 51 år

Hvor er du på din tur gennem overgangsalderen?

….Jeg tror, jeg har været i gang i et par år, med mens der kom og gik med måneders mellemrum og et par uger. Lige nu har jeg ikke haft menstruation siden marts.

Sommeren igennem har jeg haft en del hedeture. Særligt ved høj varme eller fugtighed. Det er aftaget p.t. Dermed også de rastløse nætter.

Hvad generer dig mest?

… At jeg bliver gammel. Sådan kan det føles. Kroppens forfald der følger med. Og det her er dobbelt… – jeg oplever, jeg overgiver mig til det. Opgiver ungdommen? Det er både befriende og en sorg.

Er der ting, du ikke kan/gør lige nu på grund af OA?

… Hmm… Næ, ikke bevidst.

Hvad tager/gør du for at afhjælpe dine symptomer?

… Jeg hverken tager eller gør noget. Men det burde jeg måske? Med reference til mit svar om at kunne mærke alderen.

Hvad har overrasket dig mest ved OA?

At det også ramte mig!

Ligesom kvinders kroppe er vidt forskellige, så er vores overgangsalder det også. Tegning: Anna Riborg

Praktiserende læge Charlotte Lysén Føhns siger:

De to hormoner østrogen og progesteron er ligeligt involveret i det, der foregår i kvindekroppen i overgangsalderen. Østrogen stimulerer dannelsen af slimhinden og progesteron stabiliserer den. Så i begyndelsen af overgangsalderen sker der det, at man får forstyrrelser i østrogen/progesteron-balancen og faldet i begge hormoner gør, at slimhinden bliver ustabil, og så får man de her uregelmæssige blødninger.

Det er samtidigt nedgangen i østrogenniveauet, der giver en større følsomhed over for temperatursvingninger og derved giver kvinder i overgangsalderen hede- og svedeture.

Hvad er de tre største gener kvinder i overgangsalderen kommer til lægen med?

Før menstruationen stopper, er det typisk begyndende hedeture, humørsvingninger og led og muskelsmerter. Efter menstruationerne er det også ofte problemer omkring inkontinens. Efterhånden som østrogen- og progesteronniveauet falder, svinder slimhinden ind, ikke bare i livmoderen men også i urinrøret, som er et sugerørsagtigt rør. Når slimhinden her svinder ind, bliver urinrørshullet større og det bliver derfor sværere at holde på vandet. Her kommer de berømte knibeøvelser ind og er man ikke kommet i gang inden overgangsalderen, giver det for alvor mening at begynde nu. Der findes gode instruktioner til knibeøvelser på GynZone og de har også en knibeøvelsesapp.

Det kan også være svære hedeture, der giver anledning til at søge behandling hos lægen. Men det er altid væsentligt at overveje effekten overfor risikoen for alvorlige bivirkninger af behandlingen. Hormonbehandling giver øget risiko for både bryst- og underlivskræft. Eneste undtagelse fra de såkaldte systemiske bivirkninger er lokalbehandling i skeden, som stabiliserer de ovennævnte gener af inkontinensproblemer og ligeledes lindrer de smerter ved sex, som opstår på grund af tørre slimhinder i skeden. Lokal behandling med østrogen og i visse tilfælde også med gestagen/gestosteron kan uden risici afhjælpe begge dele. Og denne behandling er der ingen grund til at tøve med, den har reddet mange ægteskaber i krise på grund af et smuldrende sexliv.

Har man søvnproblemer, er min bedste anbefaling at få svedfremkaldende motion hver dag i mindst en halv time. På denne måde gør man kroppen naturligt træt. Motion er ligeledes en fuldstændigt bivirkningsfri behandling af de humørsvingninger, der også kan være meget generende i overgangsalderen. Motion udløser endorfiner, som løfter humøret. Endelig forebygger daglig motion både knogleskørhed og hjertekarsygdomme, som er de to ting, kvinder særligt skal være opmærksomme på efter overgangsalderen. Før overgangsalderen beskytter østrogen kvinder mod begge dele. Efter overgangsalderen har vi samme risiko for at udvikle hjertekarsygdomme som mænd, og særligt tynde kvinder har en øget risiko for at udvikle knogleskørhed. Motion er altså en helt gratis, bivirkningsfri pakkeløsning til mange af overgangsalderens udfordringer.

Sidste opfordring herfra skal være, at hvis du ikke allerede er holdt op, så hold op med at ryge nu. Rygning øger risikoen markant for alvorlige sygdomme efter overgangsalderen.

Også i overgangsalderen er det vigtigt at tænke KRAM-faktorerne ind: Kost, rygning, alkohol og motion.

Som de små miniinterviews herover illustrerer så fint, så er hver kvindes rejse gennem overgangsalderen unik. Ikke to kvinder oplever tiden ens. Varighed, intensitet og symptomer er forskellige, ligesom behovet for hjælp og behandling er det.
Også på dette område har kvinder rigtigt mange forventninger til sig selv. Vi skal være gode til at være i overgangsalderen. For nogle indebærer det forestillingen om at klare sig uden at belaste omgivelserne, for nogle uden medicin og for andre uden at miste momentum i forhold til arbejde, familie og socialt liv. Hvis vi ikke lever op til det hele, har mange af os tendens til at skjule det, der sker og hvordan vi har det for partner, familie, venner og kolleger.

Overgangsalderen er stadig i rigtig mange sammenhænge tabuiseret og opfattes af os selv og vores omgivelser, som en uvelkommen, uskøn og besværlig del af kvindelivet. Derfor lufter vi ikke sårbarheden ved at have mistet kontrollen helt eller delvist over den krop, vi ellers kendte så godt. Mange kvinder sidder hver dag til møder, i transportmidler, på teaterrækker og til middagsselskaber og forsøger at skjule deres kropslige og mentale udsving. Hvor det i perioden med graviditeter og amning er mere legalt at tale om en krop og et sind i frit fald på grund af hormonelle udsving, så er det overhovedet ikke comme il faux i overgangsalderen.

Og det på trods af, at den jo i virkeligheden bare er sidste kapitel i den samme fortælling om kvinden, der bliver kønsmoden og menstruerer hver måned, for med tiden at kunne bære, føde og holde en baby i live – op til flere gange i løbet af et liv. En fortælling som med rette burde indeholde et sidste fint og velskrevet kapitel, om hvordan kvinder midt i livet endnu en gang “ofrer” sig og med oprejst pande går igennem den sidste transformation; alt sammen til gavn for artens overlevelse. Enden på fortællingen kunne meget passende være, at kvinder i overgangsalderen hyldes for det bidrag, de har ydet. Overgangsalderen er lige så grundlæggende kvindelig som graviditeter, og vi burde bære den med samme stolthed.

Her hos Lovely Ladies Alive har vi besluttet at øve os på at være stolte. Midt i trætheden, hedeturene og humørsvingningerne vil vi huske at kaste et blik på de unger, vores kroppe har produceret og bære dette sidste urkvindelige signal, som overgangsalderen er, med rank ryg og stolthed i hjertet. Endnu mere vil vi gerne vise vores unge døtre, at det er helt på sin plads at give overgangsalderen et særligt fokus, at drage omsorg for sig selv og at få omgivelsernes respekt. Vi vil ikke forsøge at fremstå som uberørte superhelte, der stadig yder maksimalt og søge mod soveværelset i stilhed, når det ikke helt er foreneligt med en krop i forandring. Vi vil gøre os umage for at vise dem, at vi er kvinder, der stopper op, gør vores indre arbejde og forener os med os selv og et liv i forandring.

Det er tid til en ny indre og ydre dialog. Jeg er kvinde, jeg er i overgangsalderen og jeg er stolt af min krop, som takker af på reproduktionens alter og gør klar til en ny tid i frihed. Vi vil møde andre kvinder med genkendelsens glimt i øjet. Jeg ser dig søster, du er i overgangsalderen og du har min dybtfølte respekt! Ikke fordi du skal ynkes, men fordi du er blandt de sejeste af de seje.

Foto: Camilla Hey

Kære læser

Vi er slet ikke færdige med overgangsalderen og derfor er dette indlæg det første i en serie.

Hvis du selv er midt i overgangsalderen og har brug for inspiration, kan vi anbefale gruppen Overgangsalder kun for kvinder på Facebook, hvor kvinder deler erfaringer uden at blande kommercielle interesser ind i samtalen. Vi vil også på vores Instagramprofil i løbet af den kommende uge, dele skønne livsbekræftende profiler, som har overgangsalderen som omdrejningspunkt. Her er der også masser af inspiration at hente. Endelig har vi lagt et par gode links op til endnu mere information herunder.

Til sidst vil vi takke vores deltagere, der villigt har delt ud af deres erfaringer her i indlægget og hjulpet os med at illustrere, at hver kvindes overgangsalder-rejse er forskellig. De er også uden for bloggen vores overgangsaldersøstre. Hvis ikke du allerede har en eller flere overgangsaldersøstre i dit netværk, altså kvinder du kan dele ALT omkring din overgangsalder med, så skynd dig at finde en. Måske er der en på arbejdet, til træning eller i bekendtskabskredsen, der bare venter på, at du åbner op og inviterer indenfor i dit overgangsalder-univers. Vi skal ikke gå alene med vores strabadser, og vi skal ikke bare tale lidt overfladisk og humoristisk om dem. Vi skal ensomheden til livs. Væk med tabuerne og tendensen til mindreværd og skam. Vi er kvinder, vi er i overgangsalder og vi er stolte af vores bidrag til denne verden. Amen sister. Og er der så nogen, der gider åbne et vindue?! 🙂

Rigtig god søndag 🌸

Kærligst

Eva og Pernille

Hvis du vil have alle de næste søndages indlæg direkte i din indbakke, så skriv dig på vores mailingliste lige her på siden. Du finder tilmeldingsboksen lige til højre for dette blogindlæg eller på telefonen lige her under. 💌

Du kan læse meget mere om vores forhold til alder her.

Modeikonet Iris Apfel
Iris Apfel er lige fyldt 100 år og sætter i høj grad sin hat, som hun selv vil.

Podcasten Overgangsalder uden filter er skabt af gynækolog Christina Felding og giver gennem tre korte afsnit svar på rigtig mange spørgsmål. Du kan også høre tre meget forskellige fortællinger om personlige oplevelser med overgangsalderen. Denne podcast kan vi virkelig varmt anbefale. Find den her.

Og vil du have endnu mere fakta og lægefaglig input til din overgangsalder, så kan du læse meget mere på Sundhed.dk

Rigtig god fornøjelse 🙂

Har du lyst til at dele:
error
fb-share-icon

4 kommentarer til "Krop amok – overgangsalder"

 • Tak for jeres indlæg ❤ Jeg har faktisk ikke tænkt på at det kunne være / er en ensom tid og tilstand…. MEN , jeg mærkede mens jeg læste at det er rart og vigtigt med fællesskabet omkring denne OA …. Og fedt lige at få lidt indput fra en læge , det kunne jeg godt bruge .
  Tak for jer…. Jeg vil øve mig på at acceptere det hele som det er ….
  Alt er Godt ❤

  • ph@strong-heart.dk skriver:

   Tak Hanne for din tilbagemelding. Ensomheden kender vi selv, for når vi ikke synes vi lever op til forventningerne reelle eller indbilte, så er første instinktive handling at gemme det væk. Lade som om, der ikke er problemer og kun se verden i øjene på dage, hvor det hele spiller. Men det forstærker bare tristheden over tid.
   Vi prøver at huske, at fortælle nogen om det, og det magiske er, at det letter det hele hver eneste gang.
   Tak for dig ❤️
   Kh
   Pernille og Eva

 • Hej ,
  I weekenden var jeg på Hormonyoga workshop , som jeg klart kan anbefale !!
  2 x 4 timer hvor et yoga program gennemgåes grundigt. Et program målrettet overgangsalderen.
  Det var virkelig inspirerende.
  Efter første dag fik jeg masser af energi !
  Tjek evt “Free Flow Yoga” – Eva Ellesøe Kjærgård

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *