Lovely Ladies Alive

– En blog om kvindeliv af Pernille Højgaard

×

Pernilles allerbedste loppetips

I denne uges blogindlæg fortsætter vi sidste uges tema om efterårsgarderobe til en billig penge og det betyder, du får mine allerbedste loppetips lige her på falderebet, inden loppesæsonen slutter.

Hvis du ønsker dig en ting eller to, der kan give dig fornyet glæde og legelyst, når vi skal til at gå i varmt og mørkt tøj igen, så kan du lige nå det. De fleste udendørs loppemarkeder lukker i løbet af oktober måned, men til gengæld er min erfaring, at det er nu efterårs- og vintertingene for alvor dukker op i boderne.

De bedste fund jeg selv har gjort i år, som skal sætte krydderi på min tøjtilværelse dette efterår. 🙂

Vi har ingen tid at spilde, så mine tips kommer her:

1.
Mit første tip handler sjovt nok om, hvordan du klæder dig strategisk på, når du skal på jagt efter garderobeguld. For i og med der ikke er mulighed for at bytte dine fejlkøb, så gælder det om at lave så få som muligt.

Tag derfor en top på allerinderst og derefter lag på lag, alt efter hvor koldt det er. På underkroppen har jeg altid enten nederdel på eller en med i tasken, og så har jeg leggings eller bukser på under, igen alt efter vejret. På den måde har jeg mulighed for at prøve det, jeg overvejer at købe. Bluser, trøjer og jakker kan jeg trække over toppen, og bukser, shorts og nederdele kan jeg prøve under min nederdel. Selv kjoler kan jeg prøve på denne måde.

Derudover tager jeg et par sko på, som opfylder to betingelser: De må gerne blive beskidte, og jeg kan hurtigt komme ind og ud af dem, så jeg også kan prøve fodtøj. Jeg har både købt helt nye sneakers, sandaler, gummistøvler og Ugg’s på loppemarked. En periode gik jeg i vandrestøvler med Mickey Mouse på, som jeg havde købt af en forundret mor med store børn. 🙂

Årets bedste skokøb som samtidig havner på min all-time-bedste-købsliste. Skoene har fra nye kostet 10 250 kr. Min pris 500 kr.

2.
Når du så har fået tøjet på, så find et spejl. Nogle erfarne sælgere har taget et med og de fleste er søde til at lade dig gå et par boder længere væk for at låne et spejl. Ellers kan du med nogle ting spejle dig i din telefon eller få en anden til at tage et billede med din telefon, så du kan se, hvordan tøjet sidder.

Her fik jeg en med-loppeist til at tage et billede, så jeg kunne se længden på nederdelen. Så må man jo leve med et kappet hoved. 🙂

3.
Hvis du vil eksperimentere med en anden farve eller en ny stil, så bestem dig på forhånd for en pris, du vil give for et evt. fejlkøb. Dem kan man nemlig ikke helt undgå. Selv en garvet loppehaj som mig tager en chance en gang i mellem og laver et fejlkøb. Men jeg holder mig altid under 100 kr., hvis ikke jeg er sikker på mit køb. Og så giver jeg mine fejlkøb væk til velgørende genbrug eller allerhelst til nogle i min omgangskreds. Hvis andre bliver glade for det som bare vil komme til at hænge i mit skab, så bliver jeg også oprigtig glad.

4.
Inden du tager afsted på loppemarked, så er det godt at have tænkt over, hvad du kan lide og hvad der klæder dig. Det gælder farver, længder på arme og ben, halsudskæringer, pasformer og selvfølgelig størrelser. Øv dig lidt i øjemål, f.eks. i forhold til din yndlingstop eller linningen på nogle bukser, der sidder godt på dig eller tag evt. et målebånd med i tasken. Pointen er, at du har det der klæder dig i baghovedet, når du går igennem tøjbunkerne.

5.
En anden ting der er rigtig godt at have forberedt, er en “indkøbsliste”. 🙂 Et større loppemarked kan være overvældende og svært at overskue. Min strategi er, at tænke igennem hvad jeg mangler på forhånd. Denne weekend er jeg f.eks. på jagt efter kvalitetsstrik og accessories, helst halskæder, små tasker og tørklæder med lidt spræl og til småpenge. Forhåbentlig finder jeg nogle sjove ting, som vil inspirere mig til at lege lidt med mit udtryk og skulle det blive for meget, så har jeg heldigvis en niece på 10 år, som elsker alle girly-girly ting og så ryger det videre til hende. Når jeg eksperimenterer med accessories på den måde, taler vi om små beløb som 5, 10, 20, 30, 50 – max 100 kr. for en taske eller et stort tørklæde af god kvalitet, som jeg er helt vild med.

6.
Når du har din liste, så kan du starte målrettet og her er et godt tip at kigge på dem, der står i boden. Har de nogenlunde samme størrelse og stil som dig, så starter du med at gå målrettet efter de boder først. Kig eventuelt også efter, hvor der er samlet en del mennesker, for her foregår der ofte noget særligt. Måske er det en, der sælger ud fra sin butik, så varerne er helt nye, eller vedkommende har varer fra et særligt mærke, som de har arbejdsmæssig tilknytning til, eller sælger er en dame med ekstraordinært god stil, som har samlet sammen et stykke tid og derfor har mange attraktive varer.

Når du så har været på den første målrettede runde, kan du, hvis du har tid og mere energi, tage en runde mere og her kan du bruge god tid på alle de bagerste borde med al mulig tingeltangel på eller kasserne under bordene med alt mellem himmel og jord, osv. osv. Her kan jeg nogle gang fuldstændig fortabe mig, særligt hvis jeg har gjort et godt køb eller to og turen allerede har været god, så går jeg bare og hygger mig med at kigge og rode i kasser. Det er her jeg normalt finder mine rigtig gode accessories-køb.

Accessorieguld købt i år

7.
Det er altid godt at overveje tidspunkt for ankomst, når det kommer til loppemarkeder. 🙂
I mange år har jeg været tidligt ude af fjerene og har stået klar lige så snart, de lukker folk ind på pladsen. Det har ofte været ved halv-syvtiden lørdag eller søndag morgen. Jeg har elsket at stå op en solskins-sommermorgen før resten af familien og køre gennem en helt tom by, for så at storme ind på pladsen sammen med andre garvede loppehajer, for at få de virkelig gode køb med hjem. Det er tidligt, – en time eller mere før officiel åbningstid, du kan være heldig at finde en helt ny vinterfrakke med prisskilt i nakken til halv pris eller under.

Jeg jagtede i et par år en ung kvinde, der et par gange i løbet af sæsonen stod på Gentofte loppemarked og solgte cashmere-ting for 100, 200 og 300 kr. Jeg har slidt i hvert tilfælde tre par cashmere jogging/hjemmebukser fuldstændig op. Bukser som under normale omstændigheder ville have kostet mere end 1000 kr. pr par.

Men det er også om morgenen sælgerne er mest prisoptimistiske og det er her, du skal være helt klar på, hvad du er parat til at give for den ting, du har fundet. Og er prisen ikke derefter, skal du have is i maven og gå igen. Tro mig, der kommer ALTID en ny fed ting, du lige så gerne vil have med hjem og til den rigtige pris.

Og køb aldrig noget af høflighed. Bare sig i en venlig tone: “Det er lidt for dyrt, men god dag”. En gang i mellem hører jeg nogle brokke sig over priserne, a la “Det var dyrt, det er jo loppemarked”, og det får man ingenting ud af. Kun hvis man har stået i nærheden og overhørt det, og efterfølgende spørger på samme ting. For så går sælger ofte lidt ned i pris, for du er pludselig gået hen og blevet den “søde” kunde, som nærmest, som sælgers lille hævn over brokkedamen, får lov til at købe den samme ting lidt billigere. Det kan man naturligvis ikke spekulere i, 🙂 men det hænder jo, man også har forelsket sig i den ting, brokkedamen havde fundet. 🙂

Hvis man er mest optaget af at få de allerbedste priser, så skal man ikke komme før mindst halvdelen af åbningstiden er gået. Du kan endda prøve at satse på den allersidste åbningstime. Her er mange ting jo allerede solgt, men til gengæld gider de fleste ikke slæbe alt for meget med hjem igen, så de tilbyder deres ting til en virkelig billig penge. Her er de fleste sælgere blevet fuldstændig kurreret for prisoptimisme og den skønne jakke, de har forlangt alt for meget for hele dagen, kan nu købes for en rimelig sum. Efter jeg er flyttet på landet og har lidt længere køretur til mine yndlingsloppemarkeder, er det blevet min nye strategi.

Forleden hvor jeg skulle til nogle hardcore medie-tøjdamers lille lokale loppemarked på Østerbro, var jeg der nærmest lige inden lukketid og det var helt med vilje. Det var de dyre damer, der holdt loppemarked og jeg ville ikke spendere mere end nødvendigt. Så planlæg tidpunkt i tæt samspil med din pengepung, så kommer du ikke alt for galt afsted i forhold til dit budget. 🙂

8.
Når du så har fundet en ting, du rigtig gerne vil købe, så hold lige hovedet koldt et par minutter, mens du checker for huller, pletter, tråde der er revet op og lugt. Det sidste kan være lidt svært, men prøv om du ikke lidt diskret kan mærke efter, at der ikke hænger en odeur, du ikke vil blive ven med. Heller ikke en gang i det helt lange løb. 🙂

9.
Og for guds skyld – prut om prisen. Du kan som regel altid få prisen lidt ned. Og igen hvis du har besluttet dig for en pris i dit hoved, så gå ikke på kompromis. For det er de gode køb, dem hvor du synes, du fik noget rigtig godt med hjem til en god pris, der gør glæden ved at være taget afsted rigtig stor. Jeg kan efterhånden mærke, hvis en sælger er lidt for stædig på sine priser, og dem gider jeg ikke handle med. Det skal først og fremmest være sjovt og hyggeligt at gå på loppemarked, og der er så mange andre, der gider handle lidt, så den nærige, ærgerrige type springer jeg bare over.

10.
Sidste tip handler om, hvad du skal medbringe. Jeg har selv mit loppekit hængende i entreen hele sæsonen, for så kan jeg hurtigt komme afsted, hvis jeg beslutter mig lidt spontant. Jeg har et mindre net, som jeg kan bære over skulderen og på tværs af kroppen, så jeg har hænderne frie. I det net har jeg to store plastikposer til mine eventuelle køb. Derudover har jeg vand og lidt snacks. Man kan som regel købe kaffe/te og lidt brød på de fleste markeder, men det har jeg som regel først tid til, når jeg er på vej hjem og særligt i sommervarmen, vil jeg ikke gå ned på manglende hydrering og ustabilt blodsukker midt i jagten. 🙂

Og så må du ikke glemme en fuldt optanket telefon. Alle steder betaler man over mobilpay i dag og jeg har prøvet at vågne en tidlig morgen, klar til loppeeventyr, og så opdage, at jeg havde glemt at oplade telefonen i løbet af natten. Rigtig surt show at sidde der og brænde vigtig tid af, mens man venter på en opladning. 🙂

Fuld tanket telefon og masser af poser. 🙂

Kære læser.

Nu har du min særlige loppeliste lige ved hånden. Du har styr på påklædning, tidspunkt, strategien, og hvad du skal medbringe. Nu mangler der bare mit allervigtigste råd for at få lækre loppefund i garderoben inden efterårssæsonen og det er at KOMME AFSTED. Det er sådan set det allervigtigste. Sæt en dato i kalenderen, inden det er for sent for i år. Tag evt. en veninde under armen eller tag afsted alene, så du kan gå dine egne veje og blive så længe, du har lyst. Min erfaring er, at det er rasende hyggeligt at være to, men de bedste køb gør du, når du ikke skal smalltalke undervejs. 🙂

Når du så er nået frem, så tag en dyb indånding og dive in. Og falder du over noget, du inspireres af, så tag en chance, for til loppepris er ulykken ikke så stor, hvis du ender med at give dit køb videre. Rigtig god jagt.

Og rigtig god søndag 🌸

Kærligst

Pernille
#lovelyladiesalive

Du kan få andre billige tricks til opgradering af din efterårsgarderobe lige her.

Fra sidste uges pop-up-systue. 🙂

Og ligegyldigt hvor du er i landet, så er der små og store loppemarkeder i nærheden af dig hver weekend. Find listen her

Pernilles yndlingsloppemarkeder er Søllerød, Gentofte, Frederiksberg og Ritas lopper, som du kan følge på Instagram.

Rigtig god fornøjelse. 🙂

Har du lyst til at dele:
error
fb-share-icon

Ingen kommentarer til "Pernilles allerbedste loppetips"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *