Lovely Ladies Alive

– En blog om kvindeliv af Pernille Højgaard

×

Julekort

Dagen vi alle har talt ned til igennem hele måneden er her. I aften er det juleaften.

For mig har denne dag i nogle år været kilde til både dyb glæde og vemod. Glæden handler om kærligheden i mit liv, om kontinuiteten i at slægt følger slægters gang og nye medlemmer af vores familie kommer til efterhånden, som den nye generation bliver voksne, finder partnere og får børn. Den handler også om traditioner, at se den gamle pynt igen og igennem den både have farmor og mormor med omkring træet, og så handler den om lysets fest midt i vintermørket, som på én gang er ny hvert år og gammelkendt i sin evige tilbagevenden.

Pyntet juletræ

For nyligt fik jeg følgende spørgsmål: Fejrer I jul mere end en gang pr år?
Det var tydeligt, at spørgeren syntes, det var en lidt bizar tanke.

Mit svar var: Det har vi nærmest altid gjort i min familie.
Min mormor og hendes hus i Brønshøj var i mange mange år centrum for juleaften. Og i næsten lige så mange år holdt vi traditionen med Store jul og Lille jul i hævd.

Lille jul var de år, hvor vi alle samledes og fejrede jul en anden dag en juleaften for at alle kunne være med (derfor var vi færre på selve juleaften), og Store jul var de år, hvor vi alle var samlet den 24. En ordning der blev nødvendig efterhånden som min mormors børnebørn gik fra kæreste og måske et enkelt barn til storfamilier med dine, mine og vores børn.

Men da vi nåede 30 pers til juleaften, blev arrangementet mere hurlumhej end hygge. Så for nogle år siden måtte vi skilles og nu holder vi jul i hver vores gren af familien. Men længes vi alle efter Store jul? Jep, hvert eneste år er det med nostalgi i hjertet og savn efter at mødes kusiner og fætre og få talt om alt, hvad året bød på, at vi holder juleaften med vores familier.

Og (jule) vemodet er nyt og noget, der er flyttet ind her i midt-livet hos mig. Det handler rigtig meget om, det der ikke er mere og dem, der ikke er her mere. At tiden går og ingenting består, og at det at blive ældre også handler om at genopfinde ikke bare sig selv, men også elskede traditioner som julen, fordi tidens gang kræver det. Men jeg har besluttet mig for, at jeg vil lære at holde af vemodet og jeg vil blive god til at flyde med tiden og alle forandringerne på mine gamle dage. Hvilket giver mig god tid til at øve mig. 😋

Jeg har dog en hemmelig plan. Når mine børnebørn begynder at komme til, så indfører jeg sgu Lille jul og Store jul igen, og så er alle inviteret. For mig personligt spiller det ingen rolle, om jeg fejrer jul den 22, 23, 24 eller en anden dag i december, bare jeg kun behøver at gennemføre hele ritualet en gang. 😄

Så sidder jeg gerne med en leverpostejmad, en kold øl (hvis jeg indtog den slags 😂) og en god film på tv’et d. 24 og nyder julefreden i ro og mag.

Pernille Højgaard med nissehue

Kære læser

Hvor end du er, og med hvem du end fejrer din juleaften, så ønskes du og dine en RIGTIG GLÆDELIG JUL. Må den blive med lige dele glæde og vemod, og må alle, du elsker, være involveret på den ene eller den anden måde.

De kærligste julehilsner ❤️

Pernille
#lovelyladiesalive

Du kan finde verdens bedste LOVELY LADIES ALIVE juleplayliste lige her:

Lovely Ladies Alives juleplayliste

Og hvis du gerne vil vide meget mere om juletraditionerne i min familie, kan du læse med her.

Tegning af en bedstefar med julegaver og børnebørn i favnen

Rigtig god fornøjelse 🙂

Har du lyst til at dele:
error
fb-share-icon

Ingen kommentarer til "Julekort"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *