Lovely Ladies Alive

– En blog om kvindeliv af Pernille Højgaard

×

DÅRLIG HOLDNING – var engang noget vi bare legede

Pernille har et nytårsforsæt. Måske et hun deler med rigtig mange andre kvinder og måske særligt alle dem i samme aldersgruppe som os. Det handler om holdning. En gang var det ikke noget, der blev brugt mange tanker på, for den var der ligesom bare. Et rank ryg og en flot holdning hørte naturligt med til at være ung, fremadstormende og have et aktivt liv. Men det har ændret sig.

Stille og roligt over årene har vi begge oplevet, at de før så ranke scene-kroppe, der engang var vant til at strække sig til månen og tilbage igen for at stråle ud over publikumsrækkerne, lige så stille sunket sammen og har foldet sig ind i sig selv.

Alt for meget stillesiddende arbejde foran skærme og særligt bøjet over Ipad og telefon har fået vores kroppe til at se ud som om, de lige har taget en kæmpemæssig vejrtrækning, pustet alt luften ud igen, så hele overkroppen er faldet sammen – og så bare lige glemt at trække vejret ind i igen, og rette brystkassen op.

Det har givet det der lidt punkterede look, og rent faktisk, så ER der ikke længere plads til at trække vejret ordentligt. (Læs mere om vejrtrækning i Evas indlæg her). 

Er det her en arbejdsstilling, du genkender? Ja…selv katten undrer sig. 🙂

Måske bøvler du selv med en dårlig holdning og den der runding lige under nakken, som får os til at se lidt sammenfaldende ud. Måske er den endda øm, hævet og hård. Måske vil dine arme ikke helt det samme som før og måske døjer du med med nakkesmerter og ondt i hovedet. Dit yngre-jegs måske meget rankere holdning er ligesom vores lige så stille forsvundet, og når du kigger på din profil i spejlet, er ryggen blevet rundere, skuldrene fremskudte og hængende, og hovedet skudt lidt frem ad. Tiden omkring alle vores skærme er med til at få os til sidde som små skildpadder, der stikker hovedet ud af skjoldet.

Kært barn – eller IKKE så kært barn har forskellige navne; Enkeknuden eller tantepuklen. Den findes ikke i den medicinske håndbog, men ikke desto mindre findes fænomenet hos mange kvinder i hele verden, og de fleste ved, hvad det er eller i det mindste, hvordan den føles og ser ud.

Men hvad er sådan en enkeknude eller tantepukkel egentlig for noget? Ryghvirvlerne er skabt til at sidde ovenpå hinanden som de fineste Lego-klodser med et hoved på toppen. Skulderleddene til at sidde på hver sin side af kroppen med armene hængende lodret ned i egen vægt. Sådan helt ideelt. Men rent fysiologisk sker der det, at når kroppen falder sammen, ryggen rundes og nakkes dermed får et unaturligt svaj fremad – ja så er der faktisk mange ting, der ændrer sig i kroppen.

T.v. en balanceret holdning. T.h. en sammenfalden holdning. ( foto fra Rie Winklers bog “Smuk holdning uden tantepukkel.”)

Pernille til Eva:
Hvorfor får vi egentlig den der enkeknude i nakken med årene?

De fremad rundede skuldre flytter tyngden af armene, der jo hænger fast på skuldrene, frem foran kroppen. Det øger afstanden mellem skulderbladene og alle musklerne, der skal holde skulderblade, skulderled og arme på deres “naturlige” sted, skal pludselig strække sig helt vildt og “spænde sig fast” i den nye unaturlige stilling, hvor musklerne jo ikke er skabt til at sidde. Ligesom når du f.eks. læner dig tilbage, når du går afsted med en tung pose i favnen for ikke at vælte. Det sætter du jo ned på et tidspunkt, og så smutter alle musklerne tilbage på deres plads igen. Men – det gør musklerne ikke, når de gør 24/7 har travlt med at sørge for, at du går rundt med skuldrene rundede og med hoved og nakke skudt frem. De muskler du bruger til det, bærer hele tiden på “den tunge indkøbspose”, og får aldrig fri. Så de bliver trætte, hårde og stive, og mister evnen til at bruge sig selv optimalt. Det kan gøre rigtig ondt over tid, og skabe problemer for dig i ryg, skuldre, hoved, arme og bryst. ( alting hænger sammen – også i kroppen ). Når både nakke og skuldre over tid bliver siddende i den fremadrettede og sammenfaldne stilling – ja, så øges belastningen også på den hud og det væv der sidder uden om knoglerne. Og her kommer puklen ind i billedet! 

Jo, den er god nok. Begge de damer har en begyndende runding lige under nakken, og hovedernes stilling er godt på vej ud at skildpaddeskjoldet. Av!

Huden og vævet strammes hen over tappen på den halshvirvel, der lige pludselig “stikker” bagud, fordi du stikker hovedet og nakken frem i et svaj. Når du har gjort det tilpas længe, så begynder kroppen at beskytte sig selv, så huden og vævet der ligger henover halshvirvlen ikke bliver belastet indefra. Simpelthen! Kroppen begynder så at polstre sig selv med bl.a. fedtvæv og væske. Og her begynder puklen, som over tid vokser sig større og større, og kan brede sig til noget af en størrelse ned af ryggen og fra skulder til skulder.  Og så starter problemerne med smerter i ryggen, slidgigt i nakken, hovedpine, frosne skuldre, sovende fingre, åndedrætsproblemer og… listen er lang! Så rent fysiologisk – ja, så er virkelig mange gode grunde til at rette sig op, trække hagen ind på plads og sætte skuldrene på plads, der hvor de skabt til at sidde.

Og så er der med udseendet. Nogle synes, at man kan komme til at ligne en undskyldning for sig selv, når man sådan går rundt og dukker sig. Og det kan der være rigtig mange forklaringer på, som ikke altid bare skyldes dårlige arbejdsstillinger, men kan findes i livets bagage. Den er vi med på. Og så går måder at gå og stå på i arv. Ikke i generne (med mindre der selvfølgelig er tale om en arvelige lidelse i rygsøjle og lign.) men fordi vi som børn har kigget, observeret og efterlignet de voksne rollemodeller, for at passe ind i flokken. På godt og på ondt. Derfor skal det også siges, at det der med “ bare” at rette sig op, ikke altid er nemt. Det er ikke nemt at “vise sig til verden” eller føle at man “blotter sig”, når man retter hagen opad  og skyder brystet frem. Hvis man har det sådan, så skal den følelse respekteres, og tages i hånden, og bestemt ikke skældes ud. I stedet er det om at øve sig i kontinuerlige portioner, der hvor man er allermest tryg eller har det sjovest!  Og så skal der nok ske noget! 

Pernille til Eva:
Ok, det lyder som lidt af en mundfuld. Hvad kan jeg gøre? Hvordan kan jeg, og rigtig mange andre, arbejde med at forbedre tilstanden i vores nakke og ryg, og få vores gode, naturlige og sunde holdning tilbage?

Hop ud i det, og gerne i dag. 🙂 Det vigtigste er at sætte fokus på det og finde et godt træningsprogram, som er overkommeligt, så du rent faktisk får gjort noget.

Pernille til Eva:
Hvad øhh….kan man ønske sig sådan et af dig? Du ved, du kan jo lidt om alt det der med kroppen fra din psykomotoriske uddannelse. 🙂

Selvfølgelig. 🙂

Til disse følgende øvelser behøver du hverken det store fitness outfit eller et nyt abonnement i det lokale træningscenter. Du kan gøre det derhjemme, på jobbet, undervejs på en gåtur osv. – Jeg er virkelig tilhænger af træning, som kan kan “smugles” ind i hverdagen, lige præcis i de situationer, hvor du gerne vil arbejde med de dårlige vaner. For det ER dårlige holdningsvaner, som er blevet tillært. Så bare gå i gang – tag tålmodighed og vedholdenhed med under armen, og klø på.

Here we go:

TRÆNINGSPROGRAM:
Dette lille program er perfekt til at bruge, når du har siddet i lang tid foran skærmen eller bag skrivebordet, og lige har brug for en pause, som du kan bruge på at gøre noget godt for dig selv og din krop, inden arbejdet fortsætter. Du kan også tage det med på gåturen eller starte dagen med at lave øvelserne, inden du hopper i tøjet. Du bestemmer selv. 🙂

PERLERÆKKEN
Udspænder ryggens muskulatur og gør dig bevidst om din kropsholdning

Stå med parallelle fødder med mellerum imellem, sådan at dine ben står lige ned fra hofterne.
Lad langsomt hovedet rulle tungt ned mod jorden, og lad ad armene hænge tungt og bare følge med.
Bliv hængende lidt, giv efter i benene og ryst kroppen, hvis du kan.
Rul langsomt op igen, og forestil dig, at du placerer hver enkelt hvirvel ovenpå hinanden som klodser, og afslut med at sætte hovedet allerøverst som knoppen på flagstangen.

ALBUEPENSLEN
Styrker musklerne i skulderen, og udvider skulderens bevægerum. Kan laves stående eller siddende.

Løft dit brystben.
Bøj armen, og placer fingrene på samme arms skulder.
Forestil dig nu, at der sidder en pensel for enden af din albue, og gå så ellers i gang med at male rummet omkring dig, skriv bogstaver i luften eller hvad du nu kan finde på. Forlæns og baglæns, frem og tilbage. Peg også gerne albuen lodret op, kig efter den og få malet det loft. 🙂
Skift til den anden arm, og gør det samme.

TOMMELFINGERSVING
Venepumpe af bryst og øverste del af ryggen. (Sætter skub i blodtilførslen, og det er godt for tantepunkler!)
Træner den naturlige bevægelse af skulderleddet.
Kan laves siddende eller stående. Og – du kan også lave den, imens du går. 🙂

OBS: der kan sagtens være forskel på dine arme, hvor langt og højt de kan svinge tilbage. Fortvivl ej, men lav bare øvelsen, som du kan – det er helt perfekt!

Stå eller sid med løftet brystben. Vend tommelfingrene opad på begge hænder – tommelfingrene skal ikke spændes eller stritte – bare afslappet opad.
Så svinger du armene frem og tilbage, og lad armene være dejligt tunge. HUSK at tommelfingeren hele tiden skal pege OP – også når du svinger armen tilbage. 🙂

X-TRA NUMMER: SKILDPADDEN
HA – du kan nemlig også sagtens træne, imens du kører bil eller holder for rødt. Og selvfølgelig også alle andre steder. Denne øvelse giver et lille stræk i nakken, og øger nakkens bevægelighed.

Træk hovedet helt tilbage og lav en smuk dobbelthage. Så mærker du evt. et stræk i nakken og måske også ud over skulderen.
Skub så hovedet helt frem som en skildpadde, der strækker hals ud af skjoldet. Skift et par gange mellem det ene og det andet. Dine med-bilister vil elske denne øvelse. 🙂

Og hvor længe og hvornår skal du lave øvelserne? Lav dem, når du kan, når du vil og har lyst. Men lav dem tit – og gerne hver dag. 🙂

Kære Læser

Så fik Pernille sit nytårsønske opfyldt, og forhåbentligt har du også fået noget med, som du kan bruge i arbejdet med kropsholdning. Vaner gror jo godt fast – også kropsvaner. Og de har det med at vende tilbage hele tiden, uden at man selv er bevidst om det.

Men det betyder ikke, at du skal give op. Det vigtigste er, at hver gang du kommer i tanker om, hvordan din krop føles og hvordan din holdning er – så tag stilling til det. Og prøv at løfte brystet, rul skuldrene tilbage og tænk på dit hoved som knoppen på en flagstang. Så går vi sammen ud i verden og bekæmper tantepunkler, enkeknuder og andet godtfolk!

Rigtig god søndag 🌸

Kærlig hilsen

Eva og Pernille
#lovelyladiesalive

Er du blevet nysgerrig på, hvordan en tantepukkel opstår og hvordan du kommer af med den igen, kan vi kraftigt anbefale at kigge nærmere på Rie Winklers fantastiske bog Smuk holdning uden tantepukkel, som ikke blot tager fat i den fysiske holdning med super forklaringer, masser af billeder og prima øvelser, men også opfordrer til, at vi ændrer holdning til os selv, og går ud i verden med løftet hoved. Thumbs up herfra! Bogen er fra 2010 og kan stadig købes her, men du kan også sagtens låne den på biblioteket.

Og her får du 4 supplerende øvelser direkte om til puklen fra Femina.

Slip af med tantepuklen: 4 øvelser til at træne den væk | Femina

Rigtig god fornøjelse 🙂

Har du lyst til at dele:
error
fb-share-icon

2 kommentarer til "DÅRLIG HOLDNING – var engang noget vi bare legede"

  • Jeg er desværre en af dem som har fået en GRIM pukkel på nakken og som nu også døjer med frygtelige smerter i nakke og øvre ryg. Så jeg vil bare sige tak for inspirationen, jeg vil fluks gå i gang med jeres øvelser, og så håber jeg, at jeg i det mindste kan få bugt med smerterne.
    Kan I sige noget om, hvor længe der vil gå førend puklen lige så stille begynder at forsvinde igen? Taler vi halve/hele år?

    • ph@strong-heart.dk skriver:

      Hej Lina.
      Jeg er ked af at høre, at du bøvler med nakkesmerter. Det bliver desværre mere og mere udbredt også blandt unge, fordi vi sidder bøjet så meget over vores telefoner.

      Men der er håb. Eva arbejdede koncentreret med daglige øvelser på sin holdning og efter et halvt års tid, synes jeg, det var meget tydeligt, at der var sket en masse.

      Så øvelserne plus at være opmærksom på hvordan du sidder ved computeren, med telefon osv, så skal du nok se resultater.

      Og din kommentar har også mindet mig om at komme op på hesten igen. Det skal jo hele tiden holdes ved lige efter 50.

      Rigtig god fornøjelse og tak for du læser med.

      Kærligst
      Pernille

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *