Lovely Ladies Alive

– En blog om kvindeliv af Pernille Højgaard

×

Jeg savner at se dig, så derfor er jeg i køkkenet

Mad er ikke altid “bare” mad. Mad er også smækfyldt med relationer, samhørighed og kærlighed. Elementer som alle er en del af at være menneske, og som binder os til hinanden gennem livet. Mad fortæller historier om os, om den tid vi lever i, om de mennesker vi elsker, og om de mennesker vi savner.

Min Januar-blues og Corona-kuller består fortsat. Jeg bakser stadig med gule sedler, og tanken om uendelig uvished, men det er okay. Jeg får nogle konkrete ting fra hånden, og det hjælper mig til at håndtere situationen lige nu. Samtidig er jeg nu gået ind i en fase, hvor jeg virkelig reflekterer over mine relationer og savnet efter menneskene i mit liv. Ja, det er lidt af en mundfuld 🙂 , men det er faktisk rigtig rart. Især fordi det handler rigtig meget – om mad! 🙂 HÆ!

Jeg elsker mad. Ikke fordi jeg på nogen måde dyrker det på gourmet niveau, læser de rigtige magasiner om det, eller er ekvilibrist ud i af pochere æg og lignende. Min yndlingskogebog er Frk. Jensens Kogebog, Politikens Vi Bager fra 1969, og free-style. Inspirationen kommer fra familie, maddyster på TV, tilfældige opslag på nettet eller fra en opskrift, jeg har fået af en god ven. Mere fancy er det ikke. Jeg kan bare godt lide at lave mad, jeg kan godt lide at spise mad og jeg kan især godt lide at tænke på mad. 🙂 Faktisk er jeg én af den slags mennesker, som synes, at det er en fest at snakke om, hvad vi skal spise til aftensmad, imens jeg sidder og spiser frokost.

Inspirationen hentes i klassikerne.


Mad er fuld af oplevelser for alle sanser, og så kan mad også være fuld af historier og dejlige minder, som vi har skabt i samvær med andre. DET elsker jeg. Så midt i min tilstand af forlænget blues og kuller, og ingen umiddelbar mulighed for at samle familien til middag eller bare besøge venner rundt omkring, ja så har savnet efter venner og familie fået selskab af tanker og følelser omkring, hvilken mad, der knytter sig til mine relationer. Og det er måske lidt skørt, men samtidig helt utrolig hyggeligt
F.eks.- når jeg savner min mor, så tænker jeg på hendes helt specielle hjemmelavede is, som vi kun fik at spise nytårsaften med efterårets selv-plukkede brombær til. Man glædede sig jo hele året til den is! Gæt, hvad jeg oftest selv nu laver til dessert nytårsaften?
Eller hvis jeg savner min storebror – så tænker jeg på æggesnaps og den fantastiske italienske gryderet, han laver, og som jeg har fået opskriften på. Nogle gange finder jeg opskriften frem – bare for at kigge på den.
Eller savnet efter min lillebror – det er ungdommens utal af lasagner og barndommens lagkager.

Jeg tænker også på den mad, der knyttede mig sammen med mennesker som barn. Tilbage i december skrev jeg her på bloggen et indlæg om mine to reservebedstemødre – Henny og Helga. Henny er lig med varm chokolade og hjemmelavede æbleskiver MED æbleskiver i. 🙂 Helga er lig med hjemmelavet rabarbersaft, og klatkager med brombærsyltetøj, der trøstede, når man var ked af det.

Jeg kan fortsætte listen på hele min familie og alle mine venner. Jeg har en veninde, hvor lakrids og te ALTID indgår i en aftale, en anden, hvor “mors madklub” kastede os ud i at afprøve danske egnsretter, en ven som har cementeret, at den vigtigste ingrediens i en hjemmelavet chokoladesovs er Toms chokoladeskildpadder med karamel, og én i hvis selskab alt flydende indtages i glas på stilk – også selvom det er kakaomælk. Og så videre og så videre.

Disse madminder knyttet til relationer, er for mig uvurderlige gaver, der giver mig varme i hele kroppen og et smil på læben, selvom jeg i denne tid, hvor vi ikke kan ses, også ofte græder, fordi jeg savner at ses. Men sådan er livet jo også. Sorg og glæde holder hinanden i hånden. Og det kan jeg egentlig godt lide. Så derfor er jeg faktisk i disse dage fuld af en underfundig boblen indeni, fordi jeg har fundet på noget virkelig smart.

Når jeg nu, som tiden er for øjeblikket, ikke kan ses fysisk med den person, jeg savner, så kan jeg i stedet gå i køkkenet og lave den mad, der knytter os sammen, og så lade mine tanker fyldes af billeder og minder, som jeg deler med lige netop den person. Genialt! Og jeg synes, det virker. 🙂 I går tænkte jeg f.eks. utrolig meget på Pernille, der var midt i en flytning – og det bragte mig i køkkenet for at bage pandekager. Hvor har vi dog mange gange mødtes til pandekager i Pernilles køkken – især på sms eller i telefon, fordi vi har boet i hver sin ende af landet i mange år. Men pandekager og behov for at dele noget vigtigt har uløseligt hængt sammen for os. Også selvom pandekagerne forblev i cyberspace.

Så derfor – denne uges stabel af pandekager er lavet med tanken om og til Pernille, fordi jeg tænker på hende, fordi jeg savner at se hende, og fordi jeg ved, at hun netop nu er flyttet til et hus kun få kilometer fra vores – og det glæder jeg mig til at dele med hende. Og lur mig, om ikke jeg kommer til at opholde mig en hel del mere i køkkenet de næste mange uger – det er i hvert fald planen! – indtil vi alle sammen kan se hinanden igen, og måske igen kan dele et af de måltider, som knytter os til hinanden, som skaber nye historier og som fylder os med kærlighed og samhørighed.

Rigtig god søndag til jer alle sammen

Kærlig hilsen Eva
#Lovelyladiesalive

Måske du også skal en tur i køkkenet? Del gerne dine tanker med os her på bloggen eller på instagram Lovely Ladies Alive. Vi hører gerne om gode tips til bøger eller film, der handler om mad og mennesker. 🙂

I foråret 2019 samarbejdede de danske biblioteker og DR om kampagnen “Maden mellem os”, der handlede om de fællesskaber, der opstår omkring måltidet. Måltidet har gennem tiden været brugt til kærlighedserklæringer, til opbygning af relationer, som et udtryk for en specifik samfundsklasse eller som beskrivelse af kulturelle normer. På Litteratursiden kan du læse meget mere om kampagnen, og samtidig finde en skøn liste over bøger, der handler om mad og mennesker. Find Litteratursiden her.

Du kan også læse eller genlæse Evas hyldest til reservebedstemødrene Henny og Helga her.

Rigtig god fornøjelse 🙂

Har du lyst til at dele:
error
fb-share-icon

Ingen kommentarer til "Jeg savner at se dig, så derfor er jeg i køkkenet"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *