Lovely Ladies Alive

– En blog om kvindeliv af Pernille Højgaard

×

Få fingrene i kagedåsen

Ikke så snart er kalenderen skiftet fra sommertid til vintertid, førend tankerne for mange så småt begynder at indstille sig på den tid af året, hvor  både traditioner, gamle kendinge og masser af følelser begynder at banke på. Julen. Og med den… masser af mad, slik, kager og konfekt på hylderne – både det som er lige er til at putte i munden og nyde med det samme, og de mange hyldemeter stopproppet med marcipan, vanilje, mandler og julekrydderier, som skal med hjem på køkkenbordet for at blive til dåser fyldte med hjemmelavede lækkerier.

Særligt småkagen fylder væsentligt mere på bordet i december end i hele resten af året. Den lille lækre sprøde haps, som helst lader sig indtage i flertal. Lyder det genkendeligt? 🙂

Eva går hvert år i køkkenet med ungerne for at bage julesmåkager. Et af de helt store højdepunkter i løbet af året.

Nogle elsker at bage dem, andre mest bare at spise dem. Og om de er hjemmebagt eller hjembragt betyder i virkeligheden ikke så meget. De skal bare være der!

Hvem kunne måske forestille sig en jul uden de obligatoriske brunkager og pebernødder alle vide vegne? Næ vel? Og vi har alle sammen nogle yndlinge. Nogle vi måske fik som børn, og som gerne skulle bages præcis efter den samme gamle familieopskrift. Eller en bestemt slags, der bare smagte bedst fra bageren. For mad har også en historie. Ikke bare den vi selv skriver, men en historie, der fører langt tilbage i tiden. 

Vidste du f.eks. at klejnen blev spist helt tilbage i 1300-tallet, hvor det var super smart at tilberede søde sager i fedtstof, fordi man ikke lige havde en ovn at tænde? Eller at pebernødder stammer fra middelalderen, og er blandt de første kager, der blev bagt i Danmark? Den lækre runde vaniljekrans med det genkendelige hul i midten opstod i 1840’erne under småkagernes storhedstid – tiden hvor komfuret blev opfundet, og gav helt andre muligheder for at opfinde nye former for bagværk. Alting har en historie.

Men selvom traditioner skal hyldes og gerne gentages år efter år for at opretholde deres status, så kan man nogle gange have brug for at rydde bordet og bare gøre noget helt andet. Man kan simpelthen trænge til at ryste juleposen for at få et frisk pust af noget nyt på kagebordet. Og går det rigtig godt, kan det nye pust måske endda ende med at få lov til at stå side om side med de kære gamle kendinge, når årets julebage-historie skal skrives.

Den udfordring har vi valgt at tage op. Lovely Ladies Alive går i køkkenet. Pernille er ikke den store bageentusiast og Eva er kørt træt i de samme gamle travere – så hvad gør man for at få gang i kagerullen? Man inviterer selvfølgelig gæster! BAGE-gæster! 🙂

Det er altid hyggeligt med gæster i køkkenet. 🙂

Men først, en hurtig lille småkage-spørgerunde ved køkkenbordet:

Eva til Pernille:
Pernille – hvad er dit personlige forhold til småkager?

Det første der falder mig ind er, at jeg forbinder dem med mine to skønne bedstemødre. Jeg kan ikke huske, at jeg har været med til at bage, men de havde ALTID småkager klar i fine dåser. Og kom man til te, så blev der serveret småkager. Hos min farmor var det særligt finskbrødene, som startede en livslang kærlighed, og hos min mormor var det særligt hendes hjemmebagte vaniljekranse, der vakte lykke. Når jeg tænker over det, havde hun dem i de der nytrendy dåser fra Erik Kold med røde blomster og hjerter på. De stod faktisk i skabet endnu, da vi flyttede ind i hendes hus og lige nu fortryder jeg inderligt, at jeg ikke beholdt dem. Og så var det vel i øvrigt nærmest helligbrøde, at jeg kun opbevarede familiens toiletpapir og køkkenmaskinpark i det skab i alle de år, vi boede der. Undskyld mormor. Og undskyld alle verdens dejlige småkager. 🙂

Pernille til Eva:
Hvilke småkager betyder allermest for dig personligt?

De småkager, der betyder mest for mig, er absolut de kager, jeg bager sammen med børnene. Uden undtagelse. Jeg glæder mig simpelthen så meget til at krybe i forklædet, finde forme frem – grise, måner, julehjerter, kagemænd og koner. Det er en fryd, at se børnene stå der side om side og producere julens godter, smøre dem ind i tvivlsomme mængder af glasur og nøje skrive navn på bagepapiret ( ja, det skal der så absolut være styr på. Arme den, der kommer til at tage fejl ) :-). Det afsluttende store øjeblik – finalen – er der, hvor alle de pragtfulde kreationer puttes i egne dåser, og de fornemmer det tilfredstillende resultat af timers hårdt arbejde, indsmurt i mel fra top til tå. Det er bare toppen! Og så skal der selvfølgelig prøvesmages i rå mængder. 🙂

Eva til Pernille:
Har du nogensinde bagt småkager sammen med din mand? 🙂 Og hvad er egentlig din yndlingssmåkage, og hvorfor?

Ha ha nej, det kan jeg med stensikkerhed slå fast, at det har jeg ikke. Morten er suverænt bedst til det salte køkken og laver faktisk stort set al mad her i huset, efter jeg havde tjansen de første ti år af vores samliv. Jeg tror ikke, han bliver ked af det, når jeg siger, at han ikke havde lavet ret meget mad, før vi mødtes, og nu er han faktisk rigtig god til det. Men bage, dét kan han ikke. Til gengæld er hjemmebag og godter den direkte vej til hans hjerte. Faktisk har min farmor en gang sagt til mig, at jeg skulle huske at smide stilletterne en gang i mellem og bage kage til min mand, for det ville han blive glad for. Ha ha ha 🙂

Min yndlingssmåkage var i mange mange år klejnen, som jeg aldrig har prøvet at bage selv, fordi det jo er lidt anderledes med varm olie og sådan. Men i dag sker det faktisk mest, at jeg pludselig kan drømme om Karen Volfs samlede værker, hvor sukkerkringlen og alle med chokolade er mine yndlinge.

Pernille til Eva:
Hvilke småkager drømmer du om om natten? Har du f.eks. en yndlingssmåkage, som du altid bager eller elsker at sætte tænderne i?

Altså – jeg må sige, at dér vinder vaniljekransen big time – både om natten og i dagtimerne. :-). Jeg husker ikke, at det er en kage, vi bagte i mit barndomshjem, men det gjorde mine reservebedstemødre, det gjorde min farmor, og jeg forsøger stadig selv at komme frem til den helt perfekte smag, som jeg husker den fra de glade 80’ere. Jeg elsker vanilje, mandler og det sprøde knæk, når man sætter tænderne i – altså alting spiller bare. Og duften! Og så er jeg faktisk også svært glad for kokostoppe, som jeg overvejer at putte på repertoiret i år.

Nazli Dadmarz i køkkenet med The Ladies. 🙂

Kære læsere

Dagens bagekyndige og superinspirerende gæst er Nazli Dadmarz fra @nazli_homemade. Nazlis laver hjemmelavede økologiske kager og lækkerier med et persisk touch. Hun har været på besøg i vores køkken, med spændende ideer til, hvordan man kan give årets julesmåkager et forfriskende eksotisk pift. Og vi har fået blod på kagetanden igen af at bage hendes smukke og utroligt velsmagende Orangedrømme. Kagerne er som mange af Nazlis kager inspireret af en persisk kage fra Nazlis andet hjemland Iran.

Kagerne er bygget op af to superlækre chokoladekiks med vanilje og appelsin, og lagt sammen med en tynd skive nougat og appelsinmarmelade. Marmeladen kan man kaste sig ud i at lave på egen hånd, eller man kan gøre som vi gjorde i dag i køkkennet: Vi købte den bedste, vi kunne finde og sparede en masse tid. 🙂

Når kagen er samlet, dyppes den med toppen nedad i mørk smeltet chokolade. Til vores brugte vi Valrhronachokolade, men mindre dyre mærker kan også sagtens bruges. Til sidst fik kagerne lidt guldstøv og revet appelsin på toppen. Og hvis vi selv skal sige det, blev resultatet 18 rene gudindemundfulde.

Orangedrømme fra Nazlis Homemade. 🙂

Du kan selv få fingere i Nazlis juleæske med persisk inspireret julebag, hvis du skriver til hende på hendes Instagramprofil @nazli_homemade eller du kan give dig i kast med orangedrømmene selv. Du får opskriften her:

100 gr. smør (usaltet, stuetemperatur)
70 gr. flormelis
1 æggeblomme
1 tsk. honning
150 gr. mel
1 spsk. kakaopulver og
1 spsk. vanilje, eller krydderier efter egen smag.
Vi kom f.eks. lidt appelsinskal i.

1. Blødt smør og flormelis piskes i ca. 2 min.

2. Tilføj æggeblommen og pisk yderligere 2 min.

3. Tilføj honning.

4. Vend mel og evt. krydderier i.

5. Rul dejen lidt ud på bagepapir og stil det i køleskab i ca. 10 min. (Det gør det lettere at udstikke dejen, uden at den ændrer form)

6. Rul dejen ud til ca. 1/2 cm. og udstik den i den ønskede form, og bag kagerne i forvarmet ovn ved 160 grader, midterst i ovnen i 5-8 minutter.

Fyld:
Appelsinmarmelade
Nougat

1. Rul nougat ud til et tyndt lag og stil den i fryseren i ca. 10-15 minutter.

2. Udstik nougat i samme form som kagerne.

3. Smør de afkølede kager med et tyndt lag marmalade.

4. Kom et lag nougat på halvdelen af kagerne og brug en smurt kage som låg over.

Pynt
Kagerne kan dyppes i smeltet overtrækschokolade eller farvet glasur.
Toppes evt. med lidt spiseligt guldstøv og revet økologisk appelsinskal.

Vi håber tænderne løber i vand og at du kære læser, har fået lyst til at prøve noget nyt ud i julebagningens kunst.

Rigtig god anden søndag i advent ❤️

Kærligst

Eva og Pernille
#lovelyladiesalive

Ps: Efter redaktionens slutning, kom Pernilles mand Morten, som læser korrektur her på bloggen, på, at det der med at han ikke bager, det ville han ikke have siddende på sig. Så han gik i køkkenet og bagte sit livs første muffins og de smagte ganske glimrende. Ja sådan kan det gå. 🙂

Du kan finde og skrive til Nazli på Instagram. Hendes profil hedder @nazli_homemade.

Og vil du have mere kagehistorie, kan du her læse madhistoriker Bi Skaarups beskrivelse af 21 kager, der er opfundet i Danmark. MUMS, siger vi bare.

Billedet fra artiklen i Samvirke.

Du kan også læse meget mere her om Karen Volf og hendes sindssygt seje og ret feministiske historie fra før, man kaldte det feminisme.

Rigtig god fornøjelse 🙂

https://samvirke.dk/artikler/21-kager-der-blev-opfundet-i-danmark
Har du lyst til at dele:
error
fb-share-icon

Ingen kommentarer til "Få fingrene i kagedåsen"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *