Lovely Ladies Alive

– En blog om kvindeliv af Pernille Højgaard

×

Sund aldring med Low Tox Living

Lyt her

Nu har jeg igen lagt røret på efter en formanende snak med min datter, om konsekvenserne af for meget alkohol, for lidt søvn og alt for lidt grøntsager og frugt. Jeg kan simpelthen ikke lade være, selvom jeg for længe siden har lært at dosere det til lidt her og lidt der. Det er nemlig meget svært at være midt i livet, hvor visse valg af sundhed eller ej indhenter én, og samtidig have nyvoksne børn, der stadig er indhyllet i oplevelsen af ungdommens udødelighed.

Nå, men faktisk var det slet ikke det, dette indlæg skulle handle om, men et af de greb jeg selv har indført for at leve så længe som muligt og så raskt som muligt. Fænomenet hedder LOW TOX LIVING, kommer fra England og blev for alvor udbredt af den britiske forfatter Alexx Stuart, der i 2018 udgav bogen LOW TOX LIFE. At leve low tox (med færre giftstoffer/toksicitet), går i sin enkelthed ud på at være opmærksom på skadelig kemi i sin hverdag og vælge sundere alternativer for os selv og vores planet.

Nogle vil måske sige, skal det nu også være nødvendigt? Og til det vil jeg bare nævne et enkelt eksempel: Nogle amerikanske undersøgelser har vist, at en gennemsnitlig amerikansk kvinde indhyller sit hår, ansigt og krop i 168 forskellige kemikalier hver morgen. Det i sig selv er jo et vanvittigt tal. Men LOW TOX LIVING handler også om, hvordan vi vasker vores tøj, hvad vi gør rent med, hvad vi spiser og alt muligt andet.

Bare prøv at forestille dig en gennemsnitlig hverdag i dit eget liv, og overvej, hvor mange kemikalier du selv har krydset klinger med, inden du kan lægge dit hoved på puden igen om aftenen?

Pernille omgivet af grønne træer i sommer kjole og hat

Hvordan kommer man i gang?

Når man første gang kigger ud over sin verden med LOW TOX-brillerne på, kan det godt virke overvældende og give een lyst til at give op, før man er kommet i gang. Der er så meget at tage fat på og vi er alle sammen så travle og presset til det yderste i forvejen. Vi har allerede mange parametre, vi skal præstere på, så bare tanken om endnu flere opgaver, kan få os til at gispe efter luft. Derfor har jeg også et nagelfast kriterie for det, vi vælger at gøre her hos os: Det skal være nemt og hurtigt at kunne træffe gode valg for vores sundhed og for planeten, ellers får vi det ikke gjort.

Og her får du allerede mine første to anbefalinger til dig, der gerne vil i gang.

1: Lad være med at prøve at overskue det hele på en gang. Tag kun et skridt af gangen og gå stille og roligt frem i et tempo, hvor alle i husstanden kan følge med. Vi er som mennesker generelt ikke glade for ændringer, så at indføre én af gangen, er et godt princip.

2: Husk at alt tæller. Personligt har jeg selv haft en meget lang indkøring til det forholdsvist høje niveau af LOW TOX LIVING, jeg lever nu. Men mindre kan sagtens gøre det. Myten om, at intet gør en forskel medmindre det er all in og 100%, kan vi godt aflive her. Selv den mindste ændring gør en positiv forskel både for dig og for miljøet. Og mens vi er i gang med at aflive myter, kan vi også snuppe den om, at der findes mennesker, der gør det her perfekt. Det er der ingen, der gør. PUNKTUM. For mig betyder LOW lavere, og derfor kan alle være med.

Min LOW TOX rejse

Min rejse med LOW TOX LIVING startede for mere end 20 år siden, langt tid før det overhovedet var et begreb, og før jeg var det mindste bevidst om skadelig kemi i vores hverdagsliv.

Det hele begyndte i starten af nullerne, da min datter, som så mange andre børn, blev ramt af øreproblemer. Og fordi jeg bevægede mig i et sanger- og musikermiljø, var det en prioritet for mig, at hun ikke blev opereret i ørene og fik lagt dræn, hvis det kunne undgås. Derfor gik jeg i gang med at finde ud af, om der var andre veje at gå. For at gøre en lang historie kort, fik min datter aldrig dræn, men en mælkefri diæt og jævnlig zoneterapi, som løste problemet. Vi fik hjælp af en erfaren biopat, og af hende lærte jeg mere og mere om børns sundhed og begyndte at have mere fokus på alt muligt andet omkring os, der ikke var optimalt for børn. Langsomt fik jeg skiftet vores personlige produkter som cremer, shampooer osv. ud med allergivenlige varianter og senere kom turen til vores rengøringsmidler. Og sådan levede jeg med fin samvittighed i mange år.

Senere kom min datter hjem fra en skoleudflugt til et lokalt forbrændingsanlæg og fortalte om udfordringerne ved sølvpapir, som både afgiver usunde tungmetaller til den mad, vi pakker ind i det og skader vores miljø både under produktion og ved bortskaffelse efter brug. Det skiftede vi, meget pædagogisk, straks ud med madpapir og bagepapir over stegen i ovnen. Og herfra var der tændt en gnist af interesse for miljø og klima i vores lille familie.

I dag lever jeg endnu mere “rent” og økologisk, og jeg har sat mig meget mere ind i forskellige ingredienser og deres påvirkning af kroppen, både i præfabrikerede madvarer og i personlige produkter. Det er ikke mere end et par år siden og i forbindelse med min sygdom, at jeg f.eks. begyndte at læse om den skadelige kemi i parfume, og endnu en gang ryddede ud i skuffer og skabe, og i de mærker, jeg uden helt at have undersøgt tingene til bunds, havde stolet på var “grønne” og “rene”.

Min pointe er, at det er ok at starte med den ene ting, som du måske allerede har lidt murren omkring i baghovedet. Det kan være du starter med din håndsæbe, fordi du alligevel handler i Netto og her har de f.eks. mærket Hello Sensitive, som jeg bruger her hos mig. Det er nemt og overskueligt at begynde med. Når I så har vænnet jer til den, er der måske en anden ting, der popper op som det naturlige næste valg på jeres rejse.

Og her er Google din bedste ven. Jeg fandt f.eks klubben Grøn Stue hos Rose Maimonide, som har gjort alt researchen for os. Det var med et kortere medlemskab her, jeg kom i gang med min sidste runde af kemisk oprydning. I klubben finder du blandt andet en black-liste med alle de kemikalier, der er gode at holde øje med som forbruger. Og fremadrettet, når jeg køber noget, checker jeg altid ingredienslisten ud fra den. Så begyndte jeg også at følge foreninger som f.eks. TÆNK på nettet, som hele tiden opdaterer med den nyeste viden. De har også appen Kemiluppen, som du kan installere på din telefon og bruge direkte på produkter, når du handler ind. Endelig lyttede jeg også meget til andre i mit netværk, der er optaget af sundhedsskadelig kemi og stiller dem stadig spørgsmål, når jeg manglede svar eller inspiration.

Du kan også gå frem efterhånden, som du støder på udfordringer, som f.eks dræbersnegle i din have. Google kemifrie måder at komme af med dræbersnegle på og brug bare 15 min på at se, hvad du kan finde. Du skal være indstillet på at prøve lidt forskelligt, indtil du har fundet det, der virker for dig. Det kan også være du ligesom os, er stødt på et myreproblem i dit køkken. Samme fremgangsmåde og du er i gang med at blande flormelis og kartoffelmel, som du lægger allevegne, hvor du har på fornemmelsen de kommer ind. Vi har haft et massivt myreproblem to gange og selv om det godt kan tage nogle uger og nogle forsøg, så har det virket hver gang. Kun lidt hvidt pulver langs panelerne, kan i nogles øjne måske se lidt mistænkeligt ud. 🙂

Den akkumulerende kemiske effekt

Med jævne mellemrum står en ekspert i TV og udtaler sig om undersøgelser af uønsket kemi et eller andet sted i Danmark. Der har f.eks. været meget fokus på vores grundvand og i særdeleshed på stoffet PFAS i de senere år. Disse indslag kører som regel efter en helt fastlagt drejebog. Indslaget starter med de bekymrende fund, går videre til hvorfor det er skadeligt for os og/eller miljøet og slutter med en disclaimer om, at der ikke rigtig er grund til hverken bekymring eller ændring af vaner, da stoffet ikke er farligt i små mængder. Det slår aldrig fejl. Eksperter råber altså vagt i gevær og siger samtidigt, at det ikke er noget, vi skal tage os af. Men jeg har aldrig hørt nogen tale om det enkelte problem sammenlagt med alt den anden kemi, vi støder på i vores hverdag. For hvad hvis der også er tale om små mængder pesticider, luftforurening, giftige tungmetaller, parfume, brandhæmmere, konserveringsmidler, amalgam i tænderne, maling, tilsætningsstoffer og smagsforstærkere osv., så løber det jo op.

Og her er grunden til, at jeg nu lytter, når den seneste ekspert i TV fortæller mig, at der nu er så meget arsen i verdens ris, at han hellere vil give sit barnebarn Haribo Mix end riskiks. Min urmenneskelige lever lever i forvejen et moderne højkemisk liv, så hvem ved, hvad min daglige pakke riskiks kan gøre af yderligere skade på mit helbred. På nuværende tidspunkt er det desværre helt op til os selv at vurdere, om vi skal tage den enkelte advarsel alvorligt eller ej.

Personligt tror jeg på, at den akkumulerede kemi i den enkelte krop er en af de væsentligste årsager til at børn og unge i højere og højere grad bliver syge (psykiske diagnoser) og trives dårligere end tidligere. Jeg tror også, det er her, vi skal finde årsagen til den voldsomt øgede barnløshed, til en større stigning i kroniske sygdomme og faktisk også til, at generne ved f.eks overgangsalderen synes at øges for hver generation. Jeg er selv ramt af nogle mystiske neurologiske symptomer og er derfor personligt løbet tør for tid og mulighed for at gamble. Derfor begrænser jeg nu så meget af den skadelige kemi i min hverdag, som jeg kan.

Gode områder at tage fat på

Kosmetiske produkter. Kemiske dufte som parfumer og aftershaves (og alt andet der indeholder parfume, som f.eks. duftlys, hårlak, deodoranter, vaske- og skyllemiddel, makeup, cremer osv.) Jeg er overbevist om at skadelige kemiske dufte bliver det næste, vi ikke må udsætte hinanden for, men der er big business på spil og allevegne hvor der er det, er der også en stærk lobby som arbejder for at begrænse information og lovgivning på baggrund af parfumes skadelige virkning. Vær også opmærksom på kemiske filtre i solcreme og kemi i neglelak, spraytan, hårfarve.
Mad og drikke. Kemiske tilsætningsstoffer som f.eks. aspartam og andre kunstige sødemidler, MSG i forarbejdet mad som færdigsovser osv. og kunstige smagsstoffer i mad og drikke.
Tøj og tekstil. Vask og rensning af tøj, og tekstiler som er sprøjtet med både svampemidler og brandhæmmere. Vask f.eks altid nyt tøj, inden du begynder at bruge det og lad dine nye møbler afdampe i et andet rum end der, hvor du opholder dig meget eller sover.
Havebrug. Kemisk gødning, plænerens, insektmidler, pesticider, svampemidler.
Giftige tungmetaller som kviksølv, kobber, aluminium, bly f.eks. i køkkenudstyr.
Tandprodukter og tandbehandlinger.

Kære læser

Er der mon en ting eller to, som du længe har overvejet at skifte ud eller helt holde op med at bruge?
Så håber jeg, at du i dag har fået mod på at gå i gang og bare tage en ting af gangen. Noget vil være supernemt at skifte ud og det vil give dig blod på tanden til at tage endnu flere skridt, mens andet vil irritere dig, være for besværligt eller koste for mange penge. Og så er det helt ok at gå tilbage til det gamle. Visse steder vil du være klar til at gå på kompromis og på andre områder, mangler der stadig udvikling, før du kan gå all in.

Vi kan herfra hustanden oplyse, at det stadig kniber med gode alternativer til den gamle plastiksvamp, som er så god til rengøring. Hver gang vi vælger at gøre rent med de fine dyre alternativer, så bliver vi lidt rengøringsirriterede undervejs. Derfor ender vi ofte med at snuppe en af dem af de gamle, som vi har liggende bare for en sikkerheds skyld. 🙂

Mine 10 bedste råd til dig, der gerne vil i gang:
– Tag kun fat på en ting af gangen.
– Vælg det, der giver den største effekt med mindst mulig indsats.
– Prøv ikke at sætte dig ind i alt på en gang, men Google det du lige står overfor her og nu.
– Lav gerne din egen research på et emne, hvis du savner motivation.
– Find og allier dig med nogle, som er gået lidt af vejen før dig og pluk dem for gode råd og spørg løs om, hvad de gør.
– Spørg og få råd i din lokale helsekost.
– Væn dig til at checke indholdet på det, du køber. Særligt på det du putter på kroppen og i munden.
– Check også med jævne mellemrum, de gode produkter, du allerede har fundet. Du vil blive overrasket over, hvor ofte producenter ændrer indholdet, når noget f.eks. er blevet en succes.
– Overvej et kortere eller længere medlemskab hos f.eks. GRØN STUE og bliv klogere på det, du gerne vil ændre.
– Tænk: alt der ikke er godt for gravide, er heller ikke godt for mig.

Hvis du har læst med så langt – HURRA. Og hvis du har fået mod på at skifte bare en enkelt ting ud hos dig selv – dobbelt HURRA. Dette er fremtiden og den buldrer mod os, hvad enten vi magter den eller ej. Og jeg kan bare sige, at det at gøre noget aktivt, gør det meget nemmere at rumme en broget verden, som ikke altid giver grund til optimisme. Med et personligt niveau af Low Tox Living er vi med til at bære vores klode i den rigtige retning.

Rigtig god søndag

Kærligst

Pernille
#lovelyladiesalive

Ps: Med dette indlæg går bloggen på SOMMERFERIE. Tusinde tak til alle jer, der trofast læser med, og til alle jer, der jævnligt kommenterer både her og på Instagram. Jeg sætter utroligt stor pris på hver og en af jer og ønsker jer en rigtigt dejlig sommer. Bloggen er tilbage i begyndelsen af august og jeg glæder mig allerede. 🙂

De kærligste sommerhilsner
Pernille

Du kan læse meget mere om arsen i ris hos Fødevarestyrelsen.

Du kan også møde Rose Maimonide og GRØN STUE her.

Rose Maimonide

Her finder du forbrugerforeningen TÆNK og deres app Kemiluppen.

Og endelig er her et direkte link til Alexx Stuarts bog LOW TOX LIFE, desværre findes den kun på engelsk.

Rigtigt god fornøjelse 🙂

Har du lyst til at dele:
error
fb-share-icon

Ingen kommentarer til "Sund aldring med Low Tox Living"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *