Lovely Ladies Alive

– En livstilsblog af Eva B. Koch og Pernille Højgaard

×

Så gå dog i seng!

Det er blevet tid til at gøre status – her knap et halvt år inde i 2022. Når jeg kigger på de drømme, jeg ved årsskiftet ønskede mig at manifestere i det nye år, er jeg sådan mellemtilfreds i forhold til udvikling, fremskridt og resultater. Mellemtilfreds. Efter næsten 5 fulde måneder ud af 12 er det vel også ok at være mellemtilfreds – der er jo lidt at løbe på endnu, inden den fulde årsstatus skal stå sin prøve. Og så alligevel. Sådan en midtvejsevaluering er ikke at kimse ad. Det giver mulighed for at justere, sætte farten op og ned, eller for fuldstændigt at skifte strategi for at nå i mål.

En af mine vigtige overskrifter for 2022 er fokus på mere søvn og bedre søvn. Det handler for mig, såvel for så mange andre, om at ændre mine vaner. Nogle siger, at det tager mellem 21-29 dage at bryde en gammel vane, fordi hjernen lige skal have tid til at lære den nye vane at kende. Andre siger, at tidsfaktoren er et spørgsmål om motivation, så det faktisk er muligt at gøre det meget hurtigere. Du skal bare beslutte dig for det. Og ja – jeg har da også kendskab til flere, som har taget  en beslutning om f.eks. at holde op med at ryge over night – og rent faktisk også gjorde det. 

Men DAMN.. hvor kan det være svært at lave om på noget, der er så indgroet en vane – eller uvane – enten i ens dna eller i ens hverdag, og som ikke ved første øjekast virker direkte skadeligt. For mig er den ting absolut SØVN! Altså mangel på. “Jeg kan altid sove, jeg sover bare lidt mere i morgen, jeg sover bare lidt længere i weekenden, i ferien skal jeg i hvert fald sove, jeg kniber bare balderne samme med lidt færre timers søvn, så jeg liiige kan få streget et par ting på to-do listen, jeg arbejder bedst om aftenen, jeg kan sove, når jeg bliver gammel…”. Listen af forklaringer på og undskyldninger for hvorfor jeg ikke bare går i seng, er uendelig, og har været det i efterhånden mange mange år. Lyder det velkendt? Jeg ved det godt inderst inde –  og kroppen lyver jo ikke, når den først begynder at råbe for at få dig i tale. 🙂 – jeg er NØDT til at sove. Derfor sætter jeg i dag spotlight direkte på min søvn for at finde ud, hvordan det indtil videre er gået med at manifestere nyt på det område siden året begyndte.

Så er det tid til en midtvejs evaluering på èt af mine ønsker for 2022.

Vi bruger 1/3 af vores liv på at sove. Eller det burde vi. Under søvnen regenererer kroppen, og cellerne genopbygges, så – hvis du tror, at din krop bare slukker på kontakten, når du lukker øjnene, ja så tror du fejl. Natten er vigtig arbejdstid for hele organismen, som trækker i arbejdstøjet for at sørge for, at du kan fungere i de vågne timer både fysisk og psykisk. Faktisk er hjernen mere aktiv i nogle perioder af natten, end den er om dagen. Det er nemlig her, den knokler på højtryk for at sorterer i dagens indtryk og løse problemer. Man kan faktisk kalde søvn for “hjernens brusebad” – det er simpelthen her den får chance for at gøre rent i alt mylderet, og nyere forskning har vist, at hjernen helt konkret bliver gennemskyllet af en væske, som fjerner affaldsstoffer i hjernen – om natten. Og bare tanken om “hjerneforstoppelse”! Ja, det burde vel få os alle sammen til at hoppe i dynerne, og få gang i et godt søvnmønster.

Og alligevel sover både børn og voksne i Vesten i gennemsnit færre og færre timer i døgnet. På trods af masser af oplysning om, hvor meget for lidt og for dårlig søvn påvirker vækst, immunsystem, vægt, hormoner, koncentrationsevne – bl.a. i trafikken! Risiko for depression, angst og hjerte/kar sygdomme står også på listen, og ikke mindst ordene forøget stress niveau (som jo også påvirker alle de ovenstående faktorer) høres igen og igen i forbindelse med dårlig søvn. Og det gør jo ikke tilstanden MINDRE stressende. 🙂 Nu står den OGSÅ på TO-DO listen – HUSK AT SOVE MERE! 🙂 

Det er tid til at finde tilbage til en lidt mere fornuftig søvnbalance.

Men det er nu ikke så dumt endda. Alle kan forstå, at en bil har brug for benzin til at køre. Og jeg har brug for søvn, for at kunne fungere. Ellers opstår der alt for mange trafikpropper i min krop og i mit sind. So what to do? Og hvor gik det galt? Tjaaa.. jeg havde bestemt ikke problemer med at sove som barn og som teenager. Tid i soveland var da bare den største gave. Men med voksenliv og moderskab og videreuddannelser, blev aften,- og senere hen nattetimer – lige så stille inddraget. Først undtagelsesvist, men efterhånden ændrede tilstanden sig til “det nye normal”. Og på den måde har jeg fået forvrænget min opfattelse af, hvordan mit døgn er nødt til at være, for at livet hænger sammen. Jeg har simpelthen forskubbet den naturlige balance indeni mig selv. Med et fint ord har jeg pillet ved min krops naturlige homeostase. Og det betyder simpelthen, at min krop ikke får den tid, den har brug for til at genopbygge, reparere, vækste, fordøje, sortere – helt ind på celleplan. Og det er fandeme ikke smart, hvis jeg skal sige det selv.

Det er bare hulens svært at sænke barren igen. Jeg forestiller mig, at det svarer lidt til at sige til en 100-meter løber: “Det er så flot, at du kan slå din egen rekord, men altså… hvis du nu bare løber halvt så hurtigt – ja, så når du jo faktisk også fint i mål.” Ja ja..men kicket er forsvundet, ikke? Og jeg når ikke alt det, der står på listen – for jeg har lært mig selv, at der skal nås så og så meget indenfor mit døgns (UREALISTISKE) tidsramme -og alt andet er for dårligt! Og det handler i bund og grund om en virkelig usund vane, der har bidt sig alvorligt fast i mit system. Og den ændrer sig ikke over-night. 🙂 Tro mig – jeg har taget tilløb i årevis.

Hvordan er det så gået siden årskiftet med det der søvn? Jo – en kvinde på min alder, skal gerne gennemsnitligt have 7-8 timers søvn hver nat. Hvis jeg skal være ærlig – mnjaaa..så sniger den sig vel op på en 5-6 timer til hverdag. Uden fast sengetid, og gerne på den forkerte side af midnat. På det tidspunkt er min krop blevet overtræt, og kan jeg ligge der og roterer med uro i kroppen og mylder i hovedet. Alt det, der er usundt – for mig. For 5-6 timer er ikke nok for min krop. And I know. Og hold nu kæft, hvor er jeg god til at snyde mig selv! 🙂 Jeps – siden nytår har jeg helt sikkert ligget i min seng senest kl. 22 mange flere gange end i de sidste 15 år. MEN – så har jeg også lige nappet telefonen med, for skulle bare liiiiige tjekke IG, eller nyhederne, eller Aula, eller familien fødselsdagskalender eller eller…så sparer jeg da lige noget tid?? Yes – du kender den også! Og jeg er ikke en skid bedre end familiens børn, til hvem jeg tordner om at få den telefon ud af sengen. Sikken en rollemodel. 🙂. Så altså evaluering af nytårsønsket SØVN for 2022 so far? Ikke til den pæne side, kan vi vist godt være enige om.

Min krop siger stop, og har gjort det længe. Den er træt, den mangler benzin til at klare distancen på en rar måde, og jeg skal være sødere ved den. Simpelthen. Den har nok at gøre med at regenerere ovenpå vinterens operation, og alt det andet, som banker på af kropslige små knirkerier i denne del af livet. Og jeg gider ikke lade stå til mere. Jeg gider ikke blive ved med at prædike: “Sådan er det bare, og det må jeg bare leve med.” Det kommer til at kræve sin kvinde at knække min uvane med for sene sengetider, for lidt søvn, og en ambitionsbarre der i den grad trænger til at blive justeret – det er jeg klar over. Så jeg napper en gradvis afvænning, og for ikke at tage munden for fuld, har jeg lavet et par helt lavpraktiske begyndertips til mig selv:

That’s it . Og det tror jeg, er rigeligt for min hjerne – der skal jo gås hele 3 nye vanestier til i øverste etage. Så altså – efter denne midtvejsevaluering for 2022 kan jeg konkludere, at jeg ikke har fået forbedret min søvn en disse ved at lade som, jeg går i seng kl. 22 –  der skal handling til. Og så må jeg se, om jeg skal fylde flere justeringer på undervejs, for at komme tilbage til et bedre og sundere søvnmønster. Jeg hepper på mig selv, og lur mig, om jeg ikke får en langt bedre udnyttelse af mine vågne timer og en gladere krop ud af at gå i seng – bare lige lidt tidligere. 🙂

Kære Læser

Måske slås du også som mig med skøre sengetider, for lidt og for dårlig søvn. Måske kan du også bruge mine 3 tips til at komme tidligere og bedre i seng om aftenen, og måske har du selv nogle ting, der virker for dig? Del hjertens gerne enten her på bloggen eller på vores IG eller Facebook profil – jeg tror, vi er mange i samme søvnbåd, der knokler med at finde roen i os selv til at mærke og til at reagere på, når kroppen og hjernen melder træthed. Som Ea Suzanne Akasha og Anne-Marie Olsen siger så fint i deres bog “Sov godt“, (Politikens Forlag) : “Søvnigheden opstår i bølger – så lyt til din krop, og undgå at undertrykke din naturlige søvnighed. Surf ikke på nettet, men på søvnbølgen, og gå i seng, når trætheden melder sig.”

og med dette skal lyde herfra:

God søndag – og sov nu rigtig godt! 🌸

Kærlig hilsen Eva
#lovelyladiesalive

Bogen “Sov godt” kan du finde brugt eller på landets biblioteker. Den har gode tips til at få kigget nærmere på din søvn, og byder samtidig også på skønne afspændingsøvelser og en cd med guidninger.

Psykiatrifondens mentale træningscenter giver her masser af god information omkring, hvad søvn er og hvordan den påvirker krop og sind. Super formidling.

Vil du have flere gode tips til at passe godt på din krop, så læs eller genlæs her Evas indlæg om vejrtrækning

Eva puster i en gul ballon

God fornøjelse. 🙂

Har du lyst til at dele:
error
fb-share-icon

Ingen kommentarer til "Så gå dog i seng!"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *