Lovely Ladies Alive

– En livstilsblog af Eva B. Koch og Pernille Højgaard

×

Om bølger, blogs og F…… First Times

Et blogindlæg om to ting, der særligt inspirerede mig under vores proces med at få denne blog på vingerne. Måske kan du også bruge dem til noget.

Det hænder, at jeg læser en bog. Og det hænder, at den er af faglig karakter. Det er nogle gange tungt og jeg får aldrig læst bogen færdig, men to fagbøger har jeg slugt og elsket og grinet mig igennem, og de handler om Jytte. Mange af jer er sikkert allerede stødt på hende, men jeg er faktisk lidt misundelig på jer, der har hende til gode. Jytte er fra marketing, og i den første bog, er hun desværre gået for i dag, men heldigvis er hun lige vendt tilbage i bog nummer to og det er den, jeg har læst for nyligt.

Bøgerne Jytte fra Marketing er desværre gået for i dag og Jytte vender tilbage
Forfatteren Morten Münster er specialist i adfærdsdesign og rådgiver organisationer om, hvordan man skaber forandringer.

Morten Münster fortsætter i Jytte vender tilbage, hvor han slap i den første bog. Med humor og bid blotlægger han de processer, vi bruger RIGTIG meget tid på, når der er forandringer på dagsordenen. Jeg morede mig utroligt meget med den første bog og lærte også en del, så det var perfekt timing, da bog nummer to landede på mit natbord i samme tidsrum, som Eva og jeg arbejdede på at få en af vores drømme til at gå i opfyldelse.

Bloggen havde på det her tidspunkt været længe undervejs og eftersom vi også lavede mange andre ting ved siden af, oplevede vi, at selv om vi langsomt fik sat flueben på to-do-listen, så gik det ikke særlig hurtigt. Meen… så nåede jeg til kapitlet om motivation. Og før du råber, ”DET HAR VI HØRT”, så lad mig sige, at det lykkedes Morten og Jytte at overraske selv en erfaren konsulent, der synes, hun har hørt ALT om motivation, med flere vigtige pointer. De kommer her:

Man kan ikke skabe motivation. Ikke i andre og ikke i sig selv. Basta. Morten slår det fast med syvtommersøm i Jytte vender tilbage. Motivationen kommer i bølger. Det er dens natur og det er, hvordan du udnytter disse bølger, der er afgørende for, hvor langt du kommer med din plan.

Et eksempel: Jeg sidder en aften i sofaen og spiser 4 kager i eget selskab. Og nu kommer bølgen. ”Nej, nu skal det fandeme være løgn, nu SKAL jeg i gang”, tænker jeg, og planlægger at løbe den følgende morgen inden arbejde. Jeg er tændt, nu skal det være, bølgen er høj og jeg går i seng. Men i løbet af natten brækker bølgen og da vækkeuret ringer kl. 05.30, er det både koldt og mørkt og nu er det HELT umuligt at mønstre den mindste lyst eller viljestyrke til at komme afsted. Motivationsbølgen er long gone. Du kender det garanteret godt!

Mortens pointe er, at vi skal lære at ride på vores motivationsbølger, og bruge dem optimalt, når de kommer rullende. Han siger det sådan her:

De tidspunkter, hvor din egen motivation topper, bør være i høj kurs, for her kan du udrette vanskelige ting, der har stor værdi.

Men hvordan bliver vi så gode til at ride på bølger og få det maksimale ud af dem? Vi lærer at skelne mellem det, Morten Münster kalder Motion og Action og fremadrettet prioritere Action benhårdt. Men hvad er forskellen på det, vi på dansk måske kunne kalde bevægelse og konkrete handlinger? Kommer her:

Motion er, når vi snakker om det, vi skal; holder møder om det, vi skal; undersøger det, vi skal; gør status på det, vi skal; dokumenterer det, vi skal; deltager i seminarer og kurser om det, vi skal, skriver og læser mails, instruktioner, guidelines, introduktioner osv., om det, vi skal. Forsæt selv listen, for jeg gætter på, det her også er genkendeligt for dig.
Og Action er, når vi handler direkte på det, vi vil.

Her er et godt eksempel fra bogen:

Motion: Jeg læser en ny kogebog. Action: Jeg prøver en ny opskrift.

Og her er et fra mit eget liv:

Motion: Jeg læser om alt det, det er godt at gøre, når man blogger. Action: Jeg skriver et blogindlæg og poster det.
Gæt hvilket mode, jeg er i lige nu 😊.

Da jeg først fangede den pointe, og begyndte at se på vores blog-skabelsesproces på den måde, skete der ting og sager. Vi gik fra at være in-motion til Action-mode og i løbet af 14 dage, havde vi lift-off.
Og nu udnytter vi rent faktisk vores motivationstoppe på at blogge, og ikke bare på at tale om det 😊.

Selv bruger jeg energi på at skelne mellem Motion og Action dagligt. Jeg holder meget af alle former for forberedelse og jeg har fået øje på, hvordan jeg har tendens til at hænge for længe i Motion og bruge løs af god energi og motivation uden at få taget det afgørende skridt. Nok mest fordi det ofte føles lidt angstprovokerende og allermest, når der er noget vigtigt på spil.

Og det bringer mig videre til dagens anden anbefaling herfra. Den kommer fra den amerikanske professor i psykologi Brené Brown, som mange af jer også vil kende. Hun forsker i sårbarhed og skam, og har i løbet af coronakrisen barslet med en podcast-serie, som hedder Unlocking Us.

I det allerførste afsnit af serien, som handler om at lægge fra land med noget nyt, beskriver hun, hvordan hun er begejstret og vild med at lave podcasts, samtidig med at hun virkelig ikke bryder sig om at være nybegynder. Usikkerheden, frygten og sårbarheden ved eksponeringen og andres bedømmelse er en del af det ubehag, hun oplever. Og selvom hun er erfaren og har prøvet at være ny i andre sammenhænge mange gange før, så er ubehaget ikke noget, hun kan komme udenom eller springe over.

Brené Brown er en kapacitet på sit område med mere end 10 millioner følgere på diverse platforme over hele verden. Hun underviser, holder foredrag, skriver bøger og arbejder med nogle af de allerstørste organisationer i verden, blandt andet det amerikanske forsvar, og alligevel lægger hun ikke skjul på, at hun er bange for ikke at kunne finde ud af at lave en god podcast, og for at ingen vil lytte med.
Genkendeligt fra vores blog-proces? OHHH YES! 

Nu er Brené Brown jo psykologiprofessor og har selvfølgelig skabt en strategi til disse situationer. Hun kalder den for FFT. Og FFT står, som du nok har gættet på nuværende tidspunkt, for Fucking First Time.

Strategien har tre trin, og her er min version frit oversat fra Madame Brown:


Så en selverfaret, vaskeægte Lovely Ladies opfordring (og FFT 😊) skal lyde herfra i dag:

Hold øje med dine motivationsbølgetoppe, brug dem på Action i stedet for Motion og kast dig så ud i FFT’er med alt, hvad det indebærer. Det skal nok blive godt 😊

God fornøjelse med alle dine ønsker og drømme.

Kærligst Pernille
#lovelyladiesalive

Ps: Vi arbejder på vores automatiske postsystem, så vil du være med på vores næste FFT 😊, så skriv dig op her på siden og få en mail, hver gang der er nyt på bloggen.

Du kan lytte til afsnittet om FFT’er med Brené Brown her.

Og finde mere om Morten og Jyttebøgerne her.

Har du lyst til at dele:
error
fb-share-icon

2 kommentarer til "Om bølger, blogs og F…… First Times"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *