Lovely Ladies Alive

– En blog om kvindeliv af Pernille Højgaard

×

Fem leveregler, der ændrede mit liv

Jeg har et særligt forhold til ord. Ord der på magisk vis kan opsummere en livsvisdom eller huske mig på noget vigtig om det liv, vi mennesker lever. Jeg synes, det er magisk at støde på sætninger, der formulerer noget kompliceret på en meget enkelt måde og jeg elsker, når ordene giver mig en følelse af genkendelse og af, at deres budskab er værd at huske på. Jeg ville ønske, jeg selv havde den særlige sproglige evne, men her må jeg nøjes med at nyde andres værk.

Gennem mit liv er jeg stødt på nogle gangske særlige talemåder indimellem. Talemåder som, uden at gøre så meget væsen af sig, er blevet katalysator for det rette fokus for mig og som har mindet mig om, at jeg gerne må leve efter det, jeg ved inderst inde. Også når andre ikke forstår, accepterer eller billiger mine valg.

F.eks. den her:
“Man kan kun kæmpe på en front ad gangen”. Den har jeg fået af min mand, der gerne gentager ordene igen og igen, når han forsøger at støtte mig midt i et eller andet, jeg forsøger at finde min vej igennem. Ordene minder mig om at tage en kamp ad gangen, og at alt andet dybest set ikke er menneskeligt muligt. Og når bølgerne går højt på et felt i mit liv, fortæller talemåden mig, at det er ok at lade noget andet hvile for at komme tilbage til det senere, når der er faldet ro over situationen.

Nogle ord har kun været med mig en periode og andre har hængt ved og er nu blevet grundlæggende for, hvordan jeg agerer i verden. De er blevet til langtidsholdbare leveregler, som minder mig om, hvem jeg er, hvad der er vigtigt for mig og hvordan jeg kan forblive tro mod mig selv. Nogle har endda været med til at ændre kursen i mit liv og har været medvirkende til, at jeg har kunnet stå ved mine valg.

Varder ved Rågeleje

Her kommer de fem vigtigste og mest langtidsholdbare ordsprog og leveregler, som jeg vender tilbage til igen og igen. De hænger på mit køleskab, ligger på mit skrivebord eller i min notesbog, så jeg jævnligt støder på dem og de kan indprente sig i min bevidsthed som små mantraer. Måske kan de også sætte dine tanker i gang og hvem ved, om et af dem er et, du lige står og mangler.

Here we go:

1Vil du være hel eller god?”
En af mine allervigtigste talemåder eller leveregler kom et ukendt sted fra for rigtig mange år siden, mens jeg var i terapi. Som jeg husker det, var det i perioden lige efter mit brud med min datters far. Det var en af de sværeste perioder i mit liv og jeg sloges med dårlig samvittighed og frygten for ikke at slå til som mor og som menneske. Samtidig tog jeg nogle opgør med mennesker omkring mig og spørgsmålet, Vil du være hel eller vil du være god?, var rigtig godt at have ved hånden. Det mindede mig igen og igen om, at det at ville være en god mor eller datter eller én, man er blevet skilt fra, kan stå i vejen for at føle sig hel. Som hele sig. Og at det har en pris og i særlige tilfælde en meget høj pris, når man kun har fokus på at være den gode…(sæt selv ind). Spørgsmålet husker mig på, at det at give afkald på sig selv, på det der er sandt og godt for en, kan have fatale konsekvenser og over tid berøve en oplevelsen af at have værdi. Man kan jo godt besøge sin ældre farmor en søndag i stedet for at hvile ud efter en lang uge som enlig mor, men hvis samme farmor er nedladende og kritiserende overfor dig som mor, så har vi balladen.

Så vil du være det gode barnebarn eller vil du prioritere at beskytte dig mod farmors kritik og alle de medfølgende følelser af mindreværd, utilstrækkelighed, skyld og skam? Vil du være det gode barnebarn uanset konsekvenserne eller vil du være mere hel som det menneske, du er? Når det stilles op på denne måde, står det styrkende og positive valg klart, men alle os, der har levet i mere end 5 min, ved godt, at disse valg slet ikke er så nemme at træffe ude i den virkelige verden.

2 “Hvad er den (hjerte)modige beslutning?”
Den her, ved jeg, stammer fra Alt for Damerne og fra en artikel skrevet af en psykolog. Den går nok 7-8 år tilbage og har hængt i mit køkkenskab i mit gamle hus. Den minder mig om at tage beslutninger og valg, der får mit blod til at bruse, til at satse lidt og ikke altid gå den sikre vej. At sige mere ja på en mavefornemmelse end en konkret viden, og tro på det bedste. Vores hussalg midt i en coronatid, hvor vi har taget en chance og er flyttet til et nyt område blot på en sjælelig kalden, det var en hjertemodig beslutning.❤️

Udklip fra Alt for damerne
Nu skal den have et nyt sted at hænge eller også er det tid til nye ord i køkkenskabet.

3 “Hvis jeg skal tage mig selv alvorligt, hvad skal jeg så gøre nu?”
Denne talemåde bruger jeg til lidt mindre spørgsmål end de to forrige. Jeg har ingen ide om, hvor jeg har den fra eller hvor længe den har været hos mig, men den minder mig om, at det er vigtigt at tage sig selv alvorligt. Og særligt hvis man har den vane meget tit at tage alle andre mere alvorligt, så er det godt at blive mindet om: Jeg er her altså også, mine behov og ønsker er også vigtige.

Så hvis du f.eks. hver dag går på arbejde og føler dig drænet eller ikke værdsat, så prøv at stille dig selv dette spørgsmål, og hør svaret! Så kan du altid beslutte, om du vil handle på det eller ej. Prøv evt. at følge op med et af de forrige spørgsmål. 🙂

Post-it note med et håndskrevet ordsprog på
Fra køleskabet og det allersidste jeg tog ned og med mig, inden vi forlod vores gamle hus.

4 “Kun døde fisk svømmer med strømmen.”
Den her så jeg på en plakat en gang for mange år siden. Det var i en periode, hvor jeg søgte lidt efter svaret på, om jeg skulle starte som selvstændig, og overvejede pensionsopsparing og andre bekvemmeligheder. Jeg var heller ikke sikker på, om min ide holdt vand og om jeg var dygtig nok. Nu bruger jeg den, når jeg overvejer en ide, som ligger uden for normen eller som ikke følger en efterprøvet manual. Dette ordsprog er en rigtig god husker om at prøve noget andet og nyt en gang imellem, og måske endda noget, ingen anden kan se fidusen i. Det kan jo f.eks. være at vælge et nyt, sprællevende og farverigt brillestel til en forandring, eller noget meget større. You pick. 🙂

5 “Alt er helt perfekt med en fejl.”
Den sidste er også den nyeste og en jeg helt selv har opfundet eller i hvert tilfælde formuleret til mig selv. Jeg er i nogle år bare blevet bedre og bedre til det, jeg laver og kaster mig over. Det er meget tilfredsstillende. Men på et tidspunkt kunne jeg mærke, at det også betød, at jeg efterhånden havde større og større krav om, at alt skulle være fuldstændig perfekt, før jeg var tilfreds. Hver lille fejl ærgrede mig, og i stedet for bare at lagre erfaringen til en anden gang, begyndte jeg at gruble alt for meget og have mere fokus på den lille fejl end på alt det andet fantastiske arbejde, jeg havde lavet og var lykkedes med.

Men en dag, da jeg stod i min dyre og meget nye Skall kjole og ikke liiige havde tid til at tage forklæde på, inden jeg skilte et granatæble ad, kom der naturligvis et lille stænk (altså mikroskopisk) granatæblesaft på kjolen. Vrede, vrede, panik, panik og ud og forsøge at få den af. Men granatæble bliver blåt, når det bliver vådt og blomsterne i kjolen var blå, og langsomt dæmrede det for mig, at absolut ingen andre end mig selv nogensinde ville få øje på den lille plet. Og så kom det: Først nu med en lille fejl, er denne kjole helt perfekt. Og så blev det til en ny leveregel, som jeg skal indrømme, jeg stadig øver mig på. 🙂

F.eks. måtte Morten i går lægge et helt nysamlet skab ned og skille det ad igen for at rette et fodpanel, der sad liiidt skævt. Det skal siges, at vi grinede meget af, hvordan jeg hurtigt besluttede, at lige her gjaldt min nye leveregel ikke, for det er jo trods alt mig, der vil se det skæve fodpanel hver dag. Så der er plads til forbedring på den her. 🙂

Portræt af Pernille Højgaard
Sommeren 2020 Fotograf Camilla Hey

Kære Læser.

På billedet ser du en dame i sin bedste alder, som har levet med og efter de nævnte leveregler i mange år og som bliver ved med at finde nye, der kan sætte retning for nye livslektier. Du har sikkert også nogle, du er stødt på gennem dit liv og nøj, hvor ville jeg blive glad, hvis du vil dele dine ynglings ordsprog, leveregler eller talemåder med mig. Du kan gøre det her i kommentarfeltet, du kan skrive til mig på Instagram eller på Facebook. Du er også velkommen til at skrive til mig på mail: info@lovelyladiesalive.dk hvis du har lyst til at være helt privat med det, du deler. Jeg glæder mig til at blive inspireret til nye kloge ord til mit køleskab. 🙂

Rigtig god søndag 🌸

Kærligst

Pernille
#lovelyladiesalive

Tekst om ordsprog på blå baggrund

Læs eller genlæs sidste uges indlæg, hvor Pernille blandt andet beskriver, hvordan hun lige nu oplever at stå så stærkt i, hvem hun er, at kompromiset er blevet en udfordring. Find indlægget her.

Rigtig god fornøjelse 🙂

PS: Pernille farmor var en meget kærlig og omsorgsfuld dame, som aldrig kunne drømme om at kritisere eller være nedladende. Hun var og er en stjerne! ❤️

Har du lyst til at dele:
error
fb-share-icon

10 kommentarer til "Fem leveregler, der ændrede mit liv"

 • ❤️

 • Åh sådan nogle har jeg bare slet ikke, men jeg har tænkt mig at tyvstjæle alle dine! Den eneste jeg kan komme i tanke om er: “Gå aldrig tilbage til en fuser… “ og det er jo ikke ligefrem life-changing
  Vores farmor var lige præcis en stjerne❤️❤️❤️

 • Jeg har altid levet med ordene “Keep smiling” – “Det der er skidt for noget – er godt for noget andet” – og så går jeg efter jeg at finde det andet
  – og jeg synes faktisk at jeg er kommet rigtig godt igennem alle mine bump på vejen

  Hyggelig læsning i øvrig -tak.

  BH Anne Søkvsit

  • ph@strong-heart.dk skriver:

   Kære Anne.
   Det er også to dejlige ordsprog, der peger fremad og på, at det nok at blive godt igen. Og forskningen viser jo, at optimister lever længere. 🙂
   Tak for du deler.
   Stort kram
   Pernille og Eva

 • Elisabeth skriver:

  Mit No. 1 ordsprog er formuleret smukt af Goethe:
  Ønsker er en vellyst af evner der ligger i os og varsler om det, vi vil være i stand til at yde.

  Et andet ynglings ordsprog er:
  Intet er så galt, uden det samtidig er godt for noget andet.
  Det er så integreret i mig, både når jeg skal holde modet oppe, når jeg udtrykker galgenhumor, og når jeg skal finde nye muligheder.

  Til min 18 års fødselsdag var en af gaverne et personligt horiskop. Det indeholdte blandt andet ide til personlig udvikling med henvisning ordsproget:
  Sandhed sagt uden kærlighed er en halv løgn.
  Det ramte lige i hjertekulen og blev en af mine leveregler.

  • ph@strong-heart.dk skriver:

   Kære Elisabet.
   Uhhh, det af Goethe har vi ikke hørt før. Det er vel nok smukt. Og det sidste kunne ikke være mere velvalgt, når du ligefrem kunne mærke det i hjertekulen. Og så opmuntrer det til at passe på dem vi har omkring os, det er dejligt. Tak for du deler dem med os.
   Kærligst
   Eva og Pernille

 • Så kloka ord. Det krävs att man stannar upp för att finna de här livsviktiga levnadsråden som ”faktiskt” fungerar. Jag som ni är numera 50+, en härlig ålder för övrigt Att ha kommit till en punkt där jag tillåter mig att blomma som kvinna även en ”Bad hairday”.
  Numera är min största drivkraft att utvecklas varje dag, i stort och smått, bara genom att följa mitt och vara snäll mot mig själv.
  Ni är så fantastiska Pernille och Eva. Tack för att ni påminner oss om livets värden.

  • ph@strong-heart.dk skriver:

   Tusinde tak kære Anneli for dine ord.
   Vi lytter til din fine podcast Relationsguiden og har stor glæde af din visdom og gode råd til os alle omkring relationer og parforhold.
   Det fine ved vores alder er blandt andet, alt det vi ved nu, både om os selv, men også om det der er værdifuldt i livet.
   Tak for du læser med.
   Rigtig god påske til dig og dine
   Kærligst
   Eva og Pernille

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *