Lovely Ladies Alive

– En livstilsblog af Eva B. Koch og Pernille Højgaard

×

Evas gæstebud – Musikken i mit hjerte

Så er sommeren ankommet, og sommer for mig rimer på masser af musik og frie toner under åben himmel! Nogle af mine absolut bedste musikoplevelser, både som udøvende på scenen og som publikum nede på græsset, har altså været om sommeren. Det kan bare noget. Fælleskab med højt til loftet, skinnende sol og smil i øjnene. Det er i de øjeblikke, hvor jeg bare kan glemme tid og sted og være så intenst i nuet, at alle sanser kæmper for at stå forrest. Og netop det med at samles om musikken giver vi i dag en ekstra opmærksomhed her på bloggen, hvor vi i den anledning for første gang nogensinde har inviteret gæster med indenfor – og I kan godt glæde jer – så bare hæng på! 🙂

Musik er jo som bekendt et spørgsmål om smag. Måske er du til kormusik, langsomme pop ballader eller god gammeldags rock’n’roll? Måske står du hvert år i mudder til knæene og råber “ROSKILDEEEEE”,  elsker opera for åbne vinduer eller guitarspil omkring lejrbålet? Vi har alle sammen et forhold til musikken i vores liv. Det ligger i vores DNA – i klangen fra vores forældres stemmer, i sange der knytter sig til specielle minder, i følelsen af at høre sammen som mennesker i en fælles kommunikation på tværs af grænser og sprog. Fra jeg var helt lille, har musikken været mit helle, min trøst, mit usagte skrig, min glæde, min frihed, min inspiration og min kilde til morskab. Jeg elsker musik!  Det er en stor del af min måde at være i verden på.

Min barndoms musikopvækst var en salig blanding af Beatles, Wagner, Shu-bi-dua, Melodi Grandprix, elektronisk 80’er og kormusik – og jeg elskede det hele. Der var altid musik i huset – gerne på flere anlæg ad gangen. Fælles flygel i stuen, guitar og blokfløjter på væggen, og mit eget opretstående klaver i kælderen, som jeg i øvrigt fik i konfirmationsgave. Det klaver flyttede siden med mig rundt til alverdens 1. værelses lejligheder og kælderrum i Kbh. – stakkels flyttemænd, og stakkels naboer, og hold nu k… det blev et dyrt bekendtskab for min pengepung:-) NÅ MEN – det var egentlig ikke, fordi musikken i mit hjem var præget af musik som fællesoplevelser – hver havde sit fordelt ud over flere etager, men der var masser af lyd, og muligheder for at dyrke den. Måske opfattede jeg allerede dengang, at musik kunne bruges til at kommunikere med hinanden på afstand.

Jeg blev aldrig rigtig god til det der med klaverspil og nodelæsning, om end jeg fik kæmpet mig igennem en BA på universitet i Musik-og Teatervidenskab. I det hele taget er jeg mere praktisk end teoretisk anlagt, så jeg elskede hvert sekund af skolemusicals, forårskoncerter, gymnasiebands og ungdommens sang omkring de der bål:-). 

Da jeg var 19 år startede jeg på lærerseminariet – det varede præcis 3 uger, så meldte jeg mig ud og gik i stedet til audition som optrædende tjener på Det Ny Teater, og derfra var kursen altså bare sat. Musikken var kommet for at blive, og helst med mulighed for at springe omkring på en scene imens 😎.

Det er blevet til skønne tider bl.a. i OneTwoJam, som korpige hos Sweethearts, et utal af skøre koncerter med Læderhalsene, selvproducerede teaterproduktioner rundt på de danske teaterforeningers- og teatres scener, og de sidste 14 år som Anni-Frid i Abba Revival Band :-).

Mit livs mest mærkelige og samtidig berusende oplevelse som scenekunstner har jeg haft i selskab med Abba Revival Band. Vi var på minitour i Tyskland, og havde fået et festivaljob midt på et torv i Hamborg. Det skulle vise sig at være en HARD METAL festival, og på mærkelig vis var vi blevet sat på plakaten midt imellem dødsmetal og nitter (det havde arrangøren IKKE fortalt os!). OMG – vi var klar til at blive slået ihjel, og aldrig har jeg været så skrækslagen for at gå ud gennem bagtæppet og vinke til publikum. Torvet var sort… og jeg mener bogstavelig talt… sort!. Et par tusinde sortklædte nittebesatte tyskere med kraftig øjenmakeup og sortfarvede lokker mødte os med et brøl, og fra første tone af “Mamma Mia”, blev der hoppet, skrålet med og head-banget for fuld hammer. Undervejs dukkede en masse ældre mennesker op i lyst sommertøj og fine kjoler, og dansede pardans rundt i kanten af det sorte bølgende metal-hav. Under ekstra nummeret blandede de sig, og snart fyldtes pladsen af kædedans. Det var SÅ bizart og SÅ rørende på én og samme tid. Jeg glemmer det aldrig!

På scenen i Hamborg med Abba Revival Band. Det er mig iklædt de klædelige røde krøller:-). Foto: Peter P.

Jeg bruger også musikken helt privat til mig selv – til inspiration, når jeg skal skrive. Til trøst, når jeg er blå helt ind i knoglerne. Til fest og farver, når jeg har lyst til masser af energi. Og jeg har en 8-10 favorit cd’er, som hænger helt og aldeles sammen med mine sindsstemninger. Sådan tror jeg, der er mange, der har det.

Sidste år røg meget af sommerens musik i vasken, og der var ingen mulighed for at lade sig rive med af tonerne fra bl.a. Grøn Koncert. Ét af de steder, hvor mine største oplevelser som publikum har været. Glemmer aldrig Lukas Graham i silende regn til Grøn Koncert i Næstved. WOW – han druknede indtil flere mikrofoner, fordi han insisterede på at være tæt på sit publikum. I år er musikken heldigvis tilbage igen på en del af de danske sommerscener – om end på et noget lavere blus og i nye mere intime rammer. Og det kan virkelig også noget helt specielt! Jeg glæder mig simpelthen så meget – både til at komme ud og lytte til musik i det fri, og til at komme på scenen selv igen. LONG TIME NO SEE!🙏

Jeg elsker at gå fra scene til scene på Grøn koncert og høre alt det fede danske musik. Og i verdens bedste selskab – naturligvis:-)

Kære læser🌸

Da musik ikke bare er fantastisk at lade sig suge ind i ganske alene, men også i den grad vokser af at blive delt med andre, inviterer vi i dag her på Lovely Ladies Alive to sindssygt dygtige, spændende og skønne kvinder med som gæstesolister i søndagens indlæg – musikere og sangere Nana Schwartzlose og Rie Hagbard. Vi er super glade for, at de har sagt ja!
Velkommen til en spændende snak, hvor du bl.a. også får at vide, hvor du kan opleve dem på scenen i det danske sommerland til spændende og anderledes musikarrangementer. 

Og velkommen til de damer 💕

Nana, vil du starte med at præsentere dig selv?
Jeg er sanger og musiker. Sang er mit “hovedinstrument”, men min nysgerrighed, lyst til at lære, lyst til spille med andre og undersøge lyde og instrumenter gør, at min instrumentbank og instrumentale vej konstant er i udvikling og har udvidet sig en del igennem årene. Ligeså har de musiske konstellationer, jeg er med i. Jeg befinder mig på teaterscenen, musikscenen, bag scenerne som sangskriver og i studiet som sanger.

Nana Schwarzlose i selskab med sin smukke kontrabas. Foto: Rasmus Lind.

Hvilken musikalsk oplevelse som udøvende kunstner har gjort det største indtryk på dig?
Sommer 2020 lavede jeg en solo-tour med min egne sange  rundt i landet. 20 koncerter arrangeret af private, og ud fra de meget forskellige ideer og events de havde. Den tour gjorde stort indtryk på mig. Jeg hjemvendte træt og stolt og rørt og glad. At folk åbnede døre, havelåger, haver, garager, vinduer og inviterede mig og deres gæster på besøg, – på afstand.  

Har du selv en musikalsk oplevelse, som du husker som noget ganske særligt?
 
Min mor tog min bror og mig med på festivaler og til koncerter som børn. Husker især en koncert med Björn Afzelius i Teatersalen i Silkeborg. Jeg var ca. 11 år, og stod helt oppe foran scenen, og var fascineret af hans stemme og melodier og ro på scenen. Lillian Boute og Tower Of Power står også som skønne barndoms-koncert minder og musik, der er blevet skamlyttet på båndoptageren. 

Hvad glæder du dig til at høre i det danske musik-sommer-land i år?
Jeg glæder mig til Copenhagen Jazz festival. Glæder mig til at høre nyt og mærke live stemningen. Præcis, hvad jeg skal høre, ved jeg ikke endnu. Men jeg glæder mig. 

Og hvis man gerne vil opleve dig på scenen, Nana – hvor kan vi så finde dig denne sommer?
Det kan man på Copenhagen Jazz festival med bl.a. Niels Ryde og Jacob Broholm, og til børnejazz med Tikke Takke Trio og Peter Stavrum. Man kan også finde mig med Tikke Takke Trio på Tønder Festival. Så er jeg med Hvide Løgne på tour rundt i Dk, og vil man opleve mig solo  “Nana With A Bass” (kontrabas/sang) så kom bl.a. til Hillerød på Den lille færge i Slotssøen. Det bliver SÅ hyggeligt!  På min hjemmeside www.nanas.dk kan man se hvor og hvornår. Og der er stadig plads i sommer-kalenderen, så hvis nogen vil lave en hjemmekoncert eller har en idé, så spørg endelig🙂 

Sommeren 2020 blev anderledes pga. Corona. I stedet for de store musikscener, tog Nana på tour i Dk med sine egne sange, og spillede med stor succes små koncerter i alternative former arrangeret af private. Foto: Jon Detlefsen

Rie, velkommen også til dig:-) Vil du fortælle vores læsere lidt om dig selv?
Det vil jeg i hvert fald:-) Jeg er sanger og komponist, uddannet fra Rytmisk Konservatorium. I 2018 udgav jeg mit  debutalbum ’En tur tilbage’ bestående af egne sange på dansk i pop-jazz-genren. Tidligere har jeg udgivet børnesangbogen ”Fyr den af, forfar – fra lokalhistorier til nye danske børnesange”, og er pt. i færd med at komponere sangene til børnesangbogen ”Her i skoven ved midnatstid”, som bliver udgivet via Dansk Sang. Derudover har jeg et stort musikpædagogisk virke med kor, sangelever, vokal teambuilding for virksomheder og egne kurser med sang og selvudvikling.

Rie Hagbard er i fuld gang med komponere nye sange til en børnesangbog. Foto: Wilfred Gachau

Hvilken musikalsk oplevelse har gjort størst indtryk på dig, som udøvende kunstner?
Det var fantastisk at stå i Gl. Holte Kirke i nov. 2017, hvor jeg for første gang lettede på låget og på hudløs vis fremførte 8 egne kompositioner for et fyldt kirkerum. Som for første gang at sige: ”Her er jeg! Sådan lyder jeg! Her er, hvad jeg har på hjerte!” og så blive taget så varmt imod. Nærværet og publikumskontakten dér var en helt unik oplevelse for mig både som performer og menneske.

Er der en musikalsk oplevelse, som har betydet noget ganske særligt for dig?
En koncert med Ivan Pedersen fra Toldkammeret står særligt skarpt i erindringen: jeg har altid elsket Ivans sange, og samtidig var jeg et sted i mit liv, hvor jeg konstant sloges med strubespændinger og astma. Og dér stod Ivan på scenen med sin smukke, varme, store stemme som favnede samtlige rækker i salen på en så nærværende og gennemført musikalsk facon! Lige dér vidste jeg, at jeg måtte blive ved med at kæmpe for min egen stemme, så jeg kunne gøre det samme med mine kompositioner en skønne dag.

Hvad glæder dig til at høre i det danske musik-sommer-land i år?
I år glæder jeg mig bare til Copenhagen Jazz Festival! Vi bor lige ved Balders Plads (Kbh.N), hvor én af de mest besøgte udendørs scener ligger – så hele vores hood er transformeret til jazzland den uge. Dét kan noget helt særligt! Jeg har ikke endnu ikke set programmet; vi plejer blot at åbne vinduet og lytte på, om det er noget, vi skal ned at nyde!:-)

Hvis man gerne vil til koncert med dig til sommer – hvor kan vi så finde dig henne, Rie?
I sommermånederne spiller jeg med jazzduoen Mellow – man kan høre os på EDDA STUDIO (Århusgade 131, Kbh Ø), til deres fernisering fredag 9/7 kl. 16-18 samt lørdag 10/7 kl. 14-16. Derudover spiller vi til arrangementet “Jazz & vin i haven” (Herlev) lørdag 14/8 kl. 16:00. Info om alle koncerter kan findes på www.riehagbard.dk og via bl.a. min IG-profil og fb-side Rie Hagbard. Her kan jeg selvfølgelig også kontaktes, hvis I har lyst til at booke Mellow til jeres næste arrangement. Jeg håber, vi ses!:-)

Du kan bl.a. møde Rie og hendes jazzduo Mellow til sommer i den skønneste have i Herlev til jazz og pop-up vinbar! Foto: Wilfred Gachau

Og med disse to skønne kvinder i sommerens kalender, ønsker jeg jer alle sammen en rigtig god søndag ☀️.Måske du også har fået inspiration til, at musik kan opleves LIVE i nye og anderledes arrangementer, der giver en helt anden nærhed med musikken og kunstneren bag. Måske er det dig, der næste gang gaden samles, holder mini-festival i din baghave. Har du en særlig musikoplevelse, du gerne vil dele, eller er der noget fedt musik, du glæder dig til at høre til sommer, så tøv ikke! Som altid hører jeg meget gerne fra dig enten inde på bloggen, i en besked eller på vores instagram profil. Musik har godt af at blive delt, for det får hjertet til at leve 🙂

Kærlig hilsen
Eva
#lovelyladiesalive

Har du lyst til at læse mere om os, Pernille og Eva, kvinderne bag Lovely Ladies Alive, kan du finde indlægget Who’s Who lige her.

Er du blevet nysgerrig på Evas band Abba Revival Band er du velkommen til at kigge indenfor på https://www.abbarevival.dk/ .

God fornøjelse!


Har du lyst til at dele:
error
fb-share-icon

Ingen kommentarer til "Evas gæstebud – Musikken i mit hjerte"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.